Έπειτα από τέσσερα χρόνια άκαρπων προσπαθειών για την άρση των κυρώσεων CAATSA, η Τουρκία αλλάζει τακτική και στρέφει την προσοχή της στον Ντόναλντ Τραμπ, προβάλλοντας οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για τις ΗΠΑ.
Το νέο σενάριο για την άρση των κυρώσεων
Λίγες ώρες μετά την επικοινωνία Τραμπ – Ερντογάν, στην Ουάσιγκτον άρχισαν να διακινούνται πληροφορίες ότι αναζητούνται νομικοί και πολιτικοί τρόποι για την πιθανή άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Τουρκία λόγω των ρωσικών S-400. Σύμφωνα με διαρροές, εξετάζεται ακόμα και το σενάριο καταστροφής τμημάτων των συστημάτων, ώστε να καταστούν μη λειτουργικά.
Προκλήσεις και αντιδράσεις
Ωστόσο, η προοπτική άρσης των κυρώσεων δεν βρίσκει σύμφωνους όλους στον Λευκό Οίκο. Σημαντικές αντιστάσεις προέρχονται από:
-
Το Ισραήλ, που αντιδρά έντονα σε μια τέτοια εξέλιξη.
-
Την Ελλάδα, που ανησυχεί για πιθανή απώλεια του ποιοτικού πλεονεκτήματός της στον αέρα.
Ο ίδιος ο Τραμπ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει λάβει ακόμα οριστική απόφαση, ενώ φαίνεται να ζήτησε επιπλέον διασταύρωση των επιχειρημάτων που προβάλλει η Άγκυρα.
Η νομική οδός και το “παράθυρο” Τραμπ
Εάν ο Τραμπ αποφασίσει να προχωρήσει στην άρση των κυρώσεων, μπορεί να το κάνει επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως ορίζει ο νόμος CAATSA. Η μόνη διαδικαστική προϋπόθεση είναι η αποστολή ενημερωτικής έκθεσης στο Κογκρέσο, χωρίς να απαιτείται η έγκρισή του.
F-35: Ο απώτερος στόχος της Άγκυρας
Εφόσον δρομολογηθεί η άρση των κυρώσεων, η Άγκυρα θα επιχειρήσει να επανέλθει στο πρόγραμμα των F-35. Ωστόσο, αυτή η διαδικασία είναι πιο περίπλοκη, καθώς απαιτεί τη σύμφωνη γνώμη των αρμόδιων επιτροπών στο Κογκρέσο. Παρά τις αλλαγές στους πολιτικούς συσχετισμούς, η δυσπιστία έναντι της Τουρκίας παραμένει έντονη, όπως φάνηκε και από πρόσφατη ακρόαση στη Βουλή, όπου εκφράστηκαν σοβαρές ανησυχίες.
Η σιωπή του Λευκού Οίκου και οι αντιδράσεις
Μέχρι στιγμής, ο Λευκός Οίκος δεν έχει κάνει καμία επίσημη τοποθέτηση για το ζήτημα. Η απουσία διαρροών, που αποκλίνει από τη συνήθη τακτική της παρούσας διοίκησης, έχει προκαλέσει αναστάτωση σε κύκλους του εβραϊκού λόμπι και της ισχυρής συμμαχίας No Jets For Turkey.
Με τις εξελίξεις να παραμένουν ρευστές, το ενδιαφέρον στρέφεται στις επόμενες κινήσεις του Τραμπ και στη στάση του Κογκρέσου, που θα καθορίσουν εάν η Τουρκία θα καταφέρει να επαναπροσεγγίσει την Ουάσιγκτον ή αν οι κυρώσεις θα παραμείνουν σε ισχύ.