Τουρκία: Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε την απλοποίηση των κανόνων

Η χαλάρωση του κανόνα τήρησης εγγυήσεων των τραπεζών θα είναι το πρώτο βήμα της απλούστευσης των πολιτικών από την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Χαφιζέ Γκαγέ Ερκάν, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι πολιτικές είχαν υιοθετηθεί στο παρελθόν για την ενίσχυση των αποταμιεύσεων σε τουρκικές λίρες.

Ο δείκτης διατήρησης τίτλων μειώθηκε στο 5% από 10% με άμεση ισχύ, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης την Κυριακή. Ο δείκτης αυξήθηκε δύο φορές από 3% σε 10% τα τελευταία δύο χρόνια, προκειμένου να υποστηριχθεί η μετατροπή των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα σε καταθέσεις σε λίρες.

Οι δεσμεύσεις του Σίμσεκ
Σύμφωνα με τις βελτιώσεις του κανόνα, εάν το μερίδιο των καταθέσεων σε λίρες στο σύνολο των καταθέσεων είναι κάτω από 57%, οι τράπεζες θα πρέπει να αυξήσουν τον δείκτη διατήρησης τίτλων κατά επιπλέον 7 ποσοστιαίες μονάδες. Το προηγούμενο όριο ήταν 60%. Οι τράπεζες θα έχουν μειωμένο δείκτη διατήρησης τίτλων εάν αυξήσουν το μερίδιο των καταθέσεων σε λίρες σε ποσοστό άνω του 70%.

Η χαλάρωση έρχεται μετά την υπόσχεση του υπουργού Οικονομικών της Τουρκίας Μεχμέτ Σιμσέκ να επιστρέψει σε «ορθολογικές» πολιτικές. Στην πρώτη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής του Ερκάν την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο κατά 650 μονάδες βάσης στο 15% και έδωσε σήμα για «σταδιακή σύσφιγξη». Η Ερκάν συναντήθηκε με τραπεζίτες την Παρασκευή και κατά την πρώτη της δημόσια εμφάνιση δήλωσε ότι ζήτησαν απλοποίηση των κανόνων.

Ποιοι κανονισμοί απλοποιούνται
Ο κανονισμός για τη διατήρηση των τίτλων απλοποιήθηκε για να αυξηθεί η λειτουργικότητα των μηχανισμών της αγοράς και να ενισχυθεί η μακροοικονομική χρηματοπιστωτική σταθερότητα, ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε αμέσως μετά τη δημοσίευση της Επίσημης Εφημερίδας της Κυβέρνησης.

Ο Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος ήταν ο προηγούμενος διοικητής της κεντρικής τράπεζας, μείωσε το επιτόκιο και ακολούθησε αντισυμβατικές οικονομικές πολιτικές, οι οποίες τροφοδότησαν τη χειρότερη κρίση πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών και απώθησαν τους ξένους επενδυτές στους οποίους βασίζεται η Τουρκία για να καλύψει το πολυετές έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της.

Πηγή: OT.GR

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα