Τουρκία: Εσωτερικές ζυμώσεις ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών

Σε ρυθμιστή των τουρκικών εκλογών εξελίσσεται ο εθνικιστής Σινάν Ογάν, ο οποίος έχει 2,5 εκατ. ψηφοφόρους με τον Ταγίπ Ερντογάν να φαντάζει πια ως το ακλόνητο φαβορί για νίκη στις εκλογές της 28ης Μαΐου. Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερεντίνου, ανέλυσε τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα αποκαλύπτοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος την επομένη των εκλογών έχει ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί για να προσευχηθεί στην Αγιά Σοφιά, σε μια κίνηση συμβολική προς πολλές κατευθύνσεις.

Μιλώντας για τις εσωτερικές ζυμώσεις στην Τουρκία ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών η δημοσιογράφος της ΕΡΤ ανέφερε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Έρντογάν δήλωσε ότι δεν έγινε κανενός είδους παζάρι. Την ίδια ώρα, όπως είπε «ο πρόεδρος του κόμματος Νίκη» που στήριζε τον Ογάν σήμερα πρόκειται να συναντηθεί για δεύτερη φορά με τον Κεμάλ Κιλιντστάρογλου, για να συμφωνήσει σε πιθανή στήριξη και μελλοντική συνεργασία.

Αν όντως συμβεί αυτό τότε οι ψήφοι που κατέλαβε ο τρίτος προεδρικός υποψήφιος, Σινάν Ογάν, ενδέχεται να μοιραστούν, κάτι που θα φανεί στις εκλογές της 28ης Μαΐου

Ωστόσο, όπως τόνισε, υπάρχει μεγάλη απογοήτευση εντός των στελεχών της αντιπολίτευσης που θεωρεί ότι θα είναι δύσκολο να συσπειρώσουν εκ νέου τους πολίτες που τους ψήφισαν, με τον Ταγίπ Ερντογάν να φαντάζει πια ως το φαβορί για τη νίκη και τη συνέχιση της πολυετούς προεδρικής θητείας του.

«Κόμματα που πρόσκεινται στον Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να προσχωρήσουν και στην κυβερνητική παράταξη» πρόσθεσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ παρατηρώντας ότι το ηθικό στον συνασπισμό των κομμάτων είναι πια ιδιαίτερα χαμηλό, κάτι που φαίνεται από τις κινήσεις τους. Και όπως είπε ο Ερντογάν, εκτός από στροφές «έχει ανεβάσει και τους εθνικιστικούς τόνους μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας με τον ακροδεξιό Σινάν Ογάν» επισήμανε η κ. Φερεντίνου σχολίαζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που επανέφερε την Αγιά Σοφιά στον προεκλογικό λόγο.

Η επικείμενη επίσκεψή του εκεί την ημέρα της Αλώσεως (29 Μαΐου 1953) μόνο τυχαία δεν είναι καθώς ο Ερντογάν την επαναφέρει ως σύμβολο κατάκτησης. «Είναι κάτι που θα τονίσει τα εθνικιστικά στοιχεία» σημείωσε σχολιάζοντας τον επιθετικό λόγο του Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του εμφάνισης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο TRT Haber, o 69χρονος Ερντογάν υποστήριξε ότι η Δύση είναι ενοχλημένη από την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. «Τους αρέσει που η Τουρκία γίνεται πιο ισχυρή στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας; Φυσικά δεν τους αρέσει… Δεν τους αρέσει γιατί πλέον δεν αγοράζουμε όπλα και πυρομαχικά από αυτούς», τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα