Τουρκία: Επιχείρηση «Γαμψό ξίφος» στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία

Την έναρξη αεροπορικής επιχείρησης στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία ανακοίνωσε σήμερα υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η Άγκυρα θεωρεί ότι οι περιοχές αυτές «χρησιμοποιήθηκαν ως βάσεις από Κούρδους τρομοκράτες».

«Τα αεροπλάνα απογειώθηκαν από τις βάσεις τους, η αεροπορική επιχείρηση ξεκίνησε», ανέφερε το τουρκικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του, η οποία έρχεται μία εβδομάδα μετά την αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

Η επιχείρηση ονομάστηκε «Γαμψό ξίφος» και διεξάγεται «με βάση τα νόμιμα δικαιώματα άμυνας όπως προβλέπονται στο Άρθρο 51 της Χάρτας του ΟΗΕ, προκειμένου να εξουδετερωθούν οι τρομοκρατικές επιθέσεις από το βόρειο Ιράκ και τη Συρία, να διασφαλιστεί η ασφάλεια των συνόρων και να εξαλειφθεί η τρομοκρατία στην πηγή της», αναφέρει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν τουρκικές επιδρομές εναντίον θέσεων στη βόρεια και στη βορειοανατολική Συρία, στις επαρχίες Χαλέπι (βόρεια) και Χασάκα (βορειοανατολικά), κυρίως στην πόλη Κομπάνι, σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με την Τουρκία.

Οι επιθέσεις έρχονται λίγες ημέρες αφού η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση της Κωνσταντινούπολη στο PKK, με την Άγκυρα να διαμηνύει πως ήρθε η «ώρα του λογαριασμού».

Στη διάρκεια της νύκτας το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανήρτησε στο Twitter: «Η ώρα του λογαριασμού έχει φτάσει! Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους… Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας».

Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), κουρδική παραστρατιωτική οργάνωση που δρα στη Συρία και σύμφωνα με την Άγκυρα συνδέεται με το PKK.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε προχθές πως φοβόταν «πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας» στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν αυτές τις δύο περιοχές.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα