Τουρκία: Ενισχύεται η λίρα ενόψει της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας

Ανοδικά κινείται σήμερα Πέμπτη η λίρα έναντι του αμερικανικού δολαρίου, πριν από την καθοριστική σημερινή συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας, όπου αναμένεται να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 475 μονάδες.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού κινείται πέριξ του 7,6765, μετά το κλείσιμο στο 7,72 χθες Τετάρτη. Σε εβδομαδιαία βάση τα κέρδη της λίρας πλησιάζουν το 8,5%.

Η Τράπεζα της Τουρκίας αναμένεται να ανεβάσει το βασικό της επιτόκιο στο 15% από 10,25%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters. Η απόφαση της τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα τον Οκτώβριο, προκάλεσε νέα ρήγματα στη λίρα.

Ενώ δεσμεύθηκε ότι η Τουρκία είναι διατεθειμένη να λάβει δύσκολα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις οικονομικές της προκλήσεις, ο Τούρκος πρόεδρος ΡετζέπΤαγίπ Ερντογάν επανέλαβε την κριτική του για τα υψηλά επιτόκια αυτήν την εβδομάδα, οδηγώντας ορισμένους οικονομολόγους να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες στο τουρκικό νόμισμα, εάν η κεντρική τράπεζα δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες.

«Η αύξηση των επιτοκίων κατά περίπου 150 με 200 μονάδες βάσης, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για να επιστρέψει η λίρα στο 8,0 έναντι του δολαρίου και να δημιουργήσει αναταράξεις στην αγορά συναλλάγματος και στο ασφάλιστρο κινδύνου της χώρας μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Οζλέμ Ντεριτσί Σενγκούλ, της Spinn Consulting.

«Επιπλέον, απαιτείται μια σαφής, απλή, κατανοητή και με το βλέμμα στο μέλλον δήλωση, καθώς ο τόνος θα συμβάλει σημαντικά στην ανανέωση της εμπιστοσύνης της αγοράς στην κεντρική τράπεζα», συμπλήρωσε.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα