Τουρκία: Έκλεισαν οι κάλπες – αρχίζει η καταμέτρηση

Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία και στις 81 επαρχίες της επικράτειας για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που έχουν αποκτήσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος και ψήφου εμπιστοσύνης για τον πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν. Οι κάλπες έκλεισαν στις 31 ανατολικές επαρχίες στις 4 το απόγευμα και στις 50 δυτικές επαρχίες στις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος).

Συνολικά εκλήθησαν να ψηφίσουν περισσότεροι από 56.911.967 ψηφοφόροι για την εκλογή 30 δημάρχων μητροπολιτικών δήμων και άλλων 1,359 δημάρχων για τα επόμενα 5 χρόνια.

Στις κάλπες που στήθηκαν, οι ψηφοφόροι ψήφισαν όχι μόνο για δημάρχους και για τα δημοτικά συμβούλια, αλλά και τους αντίστοιχους κοινοτάρχες (μουχτάρ) οι οποίοι εκλέγονται σε κάθε γειτονιά, και εκτελούν αρκετές από τις υπηρεσίες που προσφέρουν τα ΚΕΠ στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων ήταν 8.270.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου το 50,7% των ψηφοφόρων είναι γυναίκες και το 49,3% άντρες. Στην Κωνσταντινούπολη που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους, κλήθηκαν να προσέλθουν στις κάλπες 10.560.963 ψηφοφόροι.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε ότι στην ψηφοφορία είχαν δικαίωμα συμμετοχής και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρκική υπηκοότητα.

Σχετικά Νέα