Τουρκία: Δικαστήριο διέταξε την φυλάκιση Αμερικανού προξενικού υπαλλήλου για σχέσεις με το δίκτυο Γκιουλέν

Την φυλάκιση ενός εργαζόμενου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη διέταξε σήμερα τουρκικό δικαστήριο, σύμφωνα με το Anadolu.

Πιο αναλυτικά, στο δημοσίευμα του κρατικού πρακτορείου της Τουρκία, ο Μετίν Τοπούζ ο οποίος εργαζόταν στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη καταδικάστηκε σε 8 μήνες φυλάκιση για σχέσεις με τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος, σύμφωνα με την Άγκυρα, βρισκόταν πίσω από το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016.

Άλλοι δύο υπάλληλοι του προξενείου των ΗΠΑ, Τούρκοι υπήκοοι, έχουν συλληφθεί το 2017 κατηγορούμενοι για τρομοκρατία και κατασκοπεία. Ο Χάμζα Ουλουτζάι, που εργαζόταν ως μεταφραστής στα Άδανα, καταδικάστηκε σε φυλάκιση 4,5 ετών αλλά αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιανουάριο, με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. Επίσης, ο Ναζμί Μετέ Τζαντούρκ είναι ο τρίτος υπάλληλος του αμερικανικού προξενείου στην Κωνσταντινούπολη που έχει μπει στο στόχαστρο της τουρκικής δικαιοσύνης.  Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο Τζαντούρκ ήταν σε επαφή με δεκάδες πρόσωπα σε βάρος των οποίων είχαν ξεκινήσει έρευνες με την υποψία ότι ήταν μέλη του δικτύου του Γκιουλέν.

Σημειώνεται ότι το 2018, οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έφτασαν σε σημείο ρήξης με αφορμή τη φυλάκιση και τη δίκη του Ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον με την κατηγορία της τρομοκρατίας, ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος στις 12 Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Μολονότι οι σχέσεις των δύο χωρών εξομαλύνθηκαν, η Άγκυρα εξακολουθεί να ζητά από τις ΗΠΑ την έκδοση του ιεροκήρυκα Γκιουλέν ο οποίος ζει στην Πενσιλβάνια.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα