Τουρκία: Διαστημικό πρόγραμμα με το βλέμμα στις θαλάσσιες οδούς

Η Τουρκία, μπορεί να ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα προ διμήνου, με τον ίδιο τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να υπόσχεται το 2023 τουρκική παρουσία στη Σελήνη, όμως οι πραγματικοί λόγοι ανάπτυξης διαστημικού προγράμματος είναι άλλοι, και πιο συγκεκριμένα οι θαλάσσιες οδοί.

Γράφει ο Χρήστος Καρδαμπίκης

Και αν αυτό φαίνεται τραβηγμένο, αξίζει να θυμηθούμε ότι στις 29 Αυγούστου 2019  – ο τέως σήμερα – πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε τη δημιουργία της στρατιωτικής διοίκησης διαστήματος (USSPACECOM), “η οποία θα αναλάβει να εξασφαλίσει την υπεροχή των ΗΠΑ, που απειλείται από την Κίνα και τη Ρωσία, σε αυτό το νέο δυνητικό πεδίο πολέμου”.

Φυσικά η Τουρκία είναι αδύνατο να πρωταγωνιστήσει στις διαστημικές τεχνολογίες όπως πολλές άλλες χώρες, που έχουν επενδύσει εδώ και χρόνια στο διάστημα, όπου υπερδυνάμεις, ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία, έχουν πολλές δεκαετίες ερευνών, όμως, φιλοδοξεί να επεκτείνει σε διαστημικό επίπεδο της κυριαρχίας της.

Και πιο συγκεκριμένα μια ανάγνωση της “Γαλάζιας Πατρίδας” και της διείσδυσής της στην Αφρικανική Ήπειρο, αποκαλύπτει ότι η Άγκυρα επιχειρεί να ανακτήσει νέο ρόλο στο διεθνές σύστημα, ως θαλάσσια δύναμη, αν και θα προτιμούσε τον τίτλο της θαλασσοκράτειρας.

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι την υλοποίηση του προγράμματος θα αναλάβει η Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία (Turkish Space Agency – TUA) και έθεσε ορίζοντα 10 ετών για την επαφή με το φεγγάρι. Όπως ανέφερε έχουν διατεθεί 2,1 δισ. τουρκικές λίρες (σχεδόν $300 εκατ.) τα τελευταία 18 χρόνια σε 56 διαφορετικά έργα που καλύπτουν τομείς όπως οι δορυφόροι, το διάστημα, τα συστήματα εκτόξευσης και ο διαστημικός εξοπλισμός.

Παράλληλα, κωδικοποίησε σε 10 βήματα την τουρκική στρατηγική: το ξεκίνημα, τη διαστημική εταιρία, το τουρκικό GPS, το διαστημικό κέντρο, μετεωρολογία, αστρονομικό παρατηρητήριο, βιομηχανία διαστήματος, διαστημικό κέντρο, εκπαίδευση αστροναυτών και αποστολή αστροναύτη το 2031.

Τα δύο πρώτα έχουν γίνει, ενώ τα υπόλοιπα θα υλοποιηθούν σταδιακά και είναι εξαιρετικά σημαντικά που αποδεικνύουν ότι η Τουρκία επιδιώκει νέο ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η δημιουργία τουρκικού GPS είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα αφού σε μεταφορές, επικοινωνίες και στρατιωτικές επιχειρήσεις θα δίνει αποκλειστικές πληροφορίες στην Άγκυρα, όπως και η επένδυση στη μετεωρολογία. (Σημειώνεται ότι οι μετεωρολογικές πληροφορίες ήταν σε αυτές που έκριναν την έκβαση του πρόσφατου πολέμου στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ).

Στο δεύτερο στάδιο η Τουρκία , το 2028 , θα αρχίσει να χρησιμοποιεί δικούς της πυραύλους, οι οποίοι σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα εκτοξεύονται από τουρκικό κέντρο από τη Σομαλία.

Η τουρκική παρουσία στο διάστημα μπορεί να είναι μια αποστολή ρομποτικού σκάφους μόνο για εντυπωσιασμό, όμως η ανάπτυξη διαστημικής τεχνολογίας, θα δώσει στους δορυφόρους της και όσους νέους στείλει στο εγγύς μέλλον, τουλάχιστον έλεγχο των θαλασσίων οδών με επίκεντρο τη Σομαλία και τον Περσικό κόλπο, όπου έχει ήδη παρουσία σε Κατάρ και κέρας της Αφρικανικής ηπείρου.

Οι θαλάσσιες οδοί

Η ουσία όμως είναι, ότι η Τουρκία επιδιώκει, να ελέγξει τις θαλάσσιες οδούς, καθώς οι υπερδυνάμεις στο νέο πολυπολικό περιβάλλον, εστιάζουν στο λιώσιμο των πάγων στη βόρεια θάλασσα και στις νέες προϋποθέσεις που δημιουργούν εκεί. Η Άγκυρα εστιάζει στο κέρας της Αφρικής διευρύνοντας τη σφαίρα επιρροής της εκτός της λεκάνης της Μεσογείου και της Βορείου Αφρικής.

Η παρουσία της στο Σουδάν και στη Σομαλία εδραιώνεται, καθώς η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία και εκπαιδεύει στρατιωτικούς και από τις δύο χώρες και σκοπεύει ειδικά στη Σομαλία να δημιουργήσει και το διαστημικό της κέντρο, αν τελικά δεν επιλέξει και κάποια από τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες που έχει πολύ στενές σχέσεις.

Όμως, αν τελικά καταφέρει να αναπτύξει το δικό της GPS σε συνδυασμό με το σύστημα των δορυφόρων που έχει και σκοπεύει να εκτοξεύσει, θα αποκτήσει τεράστιες δυνατότητες ελέγχου και πληροφορίες των θαλασσίων οδών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα