

Στους δρόμους βρέθηκαν σήμερα (29/6) δεκάδες δημοσιογράφοι στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα για να καταγγείλουν την αστυνομική βία σε βάρος δημοσιογράφων, μετά τη βίαιη σύλληψη του φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, Μπουλέντ Κιλίτς, την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο πολυβραβευμένος δημοσιογράφος είχε συλληφθεί βιαίως το περασμένο Σάββατο, ενώ κάλυπτε την Πορεία Υπερηφάνειας που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, ενώ η σύλληψη αυτή ξύπνησε μνήμες, αφού θύμισε σε όλους τη σύλληψη του Τζόρτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, μιας και οι αστυνομικοί, όπως στην περίπτωση του Αφροαμερικανού, πίεσαν με το γόνατό τους τον λαιμό και την πλάτη του Μπουλέντ Κιλίτς, δυσχεραίνοντας την αναπνοή του.
Ο Κιλίτς οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα και αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από ώρες, ενώ κατέθεσε μήνυση για «σύλληψη με βιαιοπραγίες».
Για να καταγγείλουν τη βάναυση συμπεριφορά σε βάρος του Κιλίτς, περίπου 80 άνθρωποι, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά στο κυβερνείο της Κωνσταντινούπολης φωνάζοντας «ο Τύπος δεν μπορεί να φιμωθεί» και «ένας ελεύθερος Τύπος και μια ελεύθερη χώρα».
Καμιά 20αριά άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην Άγκυρα κρατώντας φωτογραφίες, όπου διακρινόταν ο Κιλίτς να βρίσκεται ακινητοποιημένος στο έδαφος και πλακάτ στα οποία αναγραφόταν το σύνθημα «δεν μπορώ πλέον να αναπνεύσω».
«Οι συνάδελφοί μας είναι θύματα βιαιοπραγιών, την ώρα που απλά κάνουν τη δουλειά τους», είπε η Εσρά Κοτζάκ Μαϊντά, πρόεδρος του παραρτήματος στην Άγκυρα της Ένωσης Δημοσιογράφων της Τουρκίας.
Ο αντιπρόσωπος στην Τουρκία της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) Ερόλ Οντέρογλου κάλεσε την κυβέρνηση να «δώσει σαφείς οδηγίες στις δυνάμεις ασφαλείας προκειμένου να τερματίσουν αυτές τις απαράδεκτες και άδικες πρακτικές, προτού να είναι πολύ αργά».
Σε μια επιστολή που εστάλη στις τουρκικές αρχές, ο διευθύνων σύμβουλος του Γαλλικού Πρακτορείου, Φαμπρίς Φριές, «διαμαρτυρήθηκε έντονα» για τη σύλληψη του Κιλίτς και ζήτησε «να ερευνηθεί χωρίς καθυστέρηση αυτό το περιστατικό και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν να λογοδοτήσουν».
Σχετικά Νέα
ΝΥΤ: Ο Τραμπ παίρνει πίσω τις απειλές προς το Χάρβαρντ
Το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ενημερώθηκε από άγνωστο αξιωματούχο της task force για την καταπολέμηση.
Απεργίες διαρκείας στο αεροδρόμιο Γκάτγουικ και το σιδηροδρομικό δίκτυο: Αντιμέτωποι με καθυστερήσεις και ακυρώσεις χιλιάδες ταξιδιώτες στη Βρετανία
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με εκτεταμένες διαταραχές στις μετακινήσεις εν μέσω πασχαλινής περιόδου,.
ΗΠΑ: Στα 300 εκατ. δολάρια το ημερήσιο έσοδο του ομοσπονδιακού κράτους από τους δασμούς
Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBB) έδωσε στοιχεία για τα.
Κυβέρνηση Τραμπ: Ενστερνίζεται τη θεωρία ότι ο κορονοϊός βγήκε από εργαστήριο
Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε χθες Παρασκευή αναθεωρημένη εκδοχή της ειδικής σελίδας του ιστοτόπου του.