Τουρκία: Ακυρώνονται επ’ αόριστον οι τριμερείς συνομιλίες με Σουηδία, Φινλανδία για το ΝΑΤΟ

Οι συνομιλίες του τριμερούς μηχανισμού για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ακυρώθηκαν επ’ αόριστον μετά από αίτημα της Τουρκίας την Τρίτη.

Από τότε που υπέβαλαν επίσημα αίτηση για ένταξη τον Μάιο του 2022, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σουηδία και η Φινλανδία προσπαθούν να εξασφαλίσουν την έγκριση της Τουρκίας για ένταξη στο μπλοκ. Η

Όπως μεταδίδει η dailysabah, ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι η Σουηδία δεν πρέπει να περιμένει τη στήριξη της χώρας του για ένταξη στο ΝΑΤΟ μετά από εκδήλωση διαμαρτυριών κοντά στην τουρκική πρεσβεία στη Στοκχόλμη το Σαββατοκύριακο, στη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε καύση αντιγράφου του Κορανίου.

Αντίστοιχα, η διαμαρτυρία στα μέσα Ιανουαρίου στη Στοκχόλμη, όπου ένα ομοίωμα του Προέδρου Ερντογάν κρεμάστηκε από τα πόδια μπροστά από το δημαρχείο, έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις διαπραγματεύσεις.

Φινλανδία: Ζητά «τάιμ άουτ» στις συνομιλίες με Τουρκία για ΝΑΤΟ

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκα Χααβίστο δήλωσε στο Reuters ότι απαιτείται τάιμ άουτ λίγων εβδομάδων στις συνομιλίες μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας σχετικά με τα σχέδια των δύο σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Ο Χααβίστο εξήγησε ότι μίλησε με τον Τούρκο ομόλογό του χθες και περιμένει ότι θα υπάρξει παύση για μερικές εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κανένα νόημα στο να προχωρήσει η Φινλανδία τη διαδικασία ανεξάρτητα από τη Σουηδία, καθώς και ότι οι συνομιλίες θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι τριμερείς.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα