Τουρισμός και ναυτιλία στήριξαν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών στο 10μηνο 2019

Αισθητή μείωση κατέγραψε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, λαμβάνοντας σημαντική στήριξη από τις τουριστικές και ναυτιλιακές εισπράξεις. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών περιορίστηκε στα 697 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση κατά 1,6 δισ. ευρώ σε σχέση με το έλλειμμα του της περιόδου Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και στη βελτίωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, οι οποίες αντιστάθμισαν τη διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών.

Τι άλλαξε το 2019

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε στα 19,5 δισ. ευρώ, λόγω της επιδείνωσης του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα. Σημειώνεται ότι τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές έχουν επιβραδυνθεί σημαντικά σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018. Οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, παρουσιάζοντας οριακή άνοδο κατά 0,4% σε τρέχουσες τιμές (1,4% σε σταθερές τιμές), ενώ οι εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων κατέγραψαν άνοδο κατά 4,5% (4,9% σε σταθερές τιμές). Οι συνολικές εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 1,4% σε τρέχουσες τιμές (1,2% σε σταθερές τιμές), με εκείνες χωρίς καύσιμα να καταγράφουν αύξηση κατά 4,2% σε τρέχουσες τιμές (4,1% σε σταθερές).

Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών στα 19,9 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, από 18,1 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018, οφείλεται στη βελτίωση πρωτίστως του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών και δευτερευόντως του ισοζυγίου μεταφορών, ενώ επιδείνωση παρουσίασε το έλλειμμα του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.  Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 κατά 13,1% σε ετήσια βάση, στα 17,5 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από μεταφορές, κυρίως θαλάσσιες, αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2018 και ανήλθαν σε 14,4 δισ. ευρώ, από 13,7 δισ. ευρώ, την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2018.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων περιορίστηκε στο 1,1 δισ. ευρώ, λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη, ενώ το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων σχεδόν μηδενίστηκε εξαιτίας της βελτίωσης στον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων παρουσίασε έλλειμμα 492 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,2 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσαν αύξηση κατά 340 εκατ. ευρώ και οι καθαρές υποχρεώσεις τους έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν αύξηση κατά 3,2 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα