Τουρισμός: Χρονιά ορόσημο το 2023, ευοίωνες οι προοπτικές για το 2024

To 2023 ήταν χρονιά ορόσημο για τον τουρισμό, καθώς έσπασε» κάθε προηγούμενο ρεκόρ, ξεπερνώντας και τα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2019, που αποτελούσαν σημείο αναφοράς στον κλάδο. Η αποκαλούμενη και ως «βαριά» βιομηχανία της χώρας μας απέδωσε τα μέγιστα και ενίσχυσε σημαντικά την οικονομία και τις αναπτυξιακές της προοπτικές, οι οποίες συνεχίζουν να βρίσκονται πιο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις την περασμένη χρονιά υπερέβησαν τα 20 δισ.ευρώ, +12,5% από αυτές του 2019, ενώ περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα μας την προηγούμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, η χώρα μας υποδέχθηκε 32,7 εκατ.τουρίστες το 2023 έναντι 31,34 εκατ. τουριστών κατά το 2019.

Το μεγάλο «στοίχημα», βεβαίως, είναι ο τουρισμός να διατηρήσει το θετικό μομέντουμ το 2024 και παράλληλα να επιτύχει την ποιοτική του αναβάθμιση που σημαίνει: αύξηση της μηνιαίας δαπάνης των τουριστών και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Οι αναλύσεις, όπως η πρόσφατη που προέρχεται από την Alpha Bank, είναι ενθαρρυντικές για τις προοπτικές του τουρισμού την τρέχουσα χρονιά. Οι προοπτικές αυτές αποτυπώνονται στις αισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες του κλάδου, στην ετήσια άνοδο των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων, αλλά και στις συμφωνίες που έχουν ήδη συνάψει οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας του τουριστικού κλάδου, ωστόσο, στο μεσοπρόθεσμο, αλλά και στο μακροπρόθεσμο ορίζοντα συνδέεται με την υλοποίηση έργων υποδομών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, την επέκταση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τις πράσινες επενδύσεις, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, αλλά και την επανακατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων του κλάδου.

Θετικά τα πρώτα στοιχεία

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι επιχειρηματικές προσδοκίες στους κλάδους που σχετίζονται με τον τουρισμό και δη μ’ αυτούς των ξενοδοχείων, της εστίασης και των ταξιδιωτικών πρακτορείων καθώς κινήθηκαν σε θετικό έδαφος τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, έχοντας ανοδική τάση από τα μέσα περίπου του 2020 και μετά. Αξίζει να αναφερθεί ότι η άνοδος των προσδοκιών στις υπηρεσίες εστίασης είναι έντονη από το καλοκαίρι του 2023 και αποδίδεται τόσο στις ιδιαίτερα θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και τη ζήτηση, όσο και στις προσδοκίες για τη ζήτηση κατά το επόμενο τρίμηνο. Δεδομένου ότι οι ανωτέρω αποτελούν πρόδρομους δείκτες, η αισιοδοξία των επιχειρηματιών των συγκεκριμένων κλάδων συνεπάγεται ότι αναμένουν άνοδο της δραστηριότητας στο άμεσο χρονικό διάστημα.

Πώς θα επιτευχθεί η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου

Για να καταστεί εφικτός και υλοποιήσιμος ο μεγάλος στόχος επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, είναι αναγκαίο να πραγματοποιηθούν νέα έργα υποδομών και να ενισχυθούν τα υφιστάμενα Σύμφωνα με μελέτη της PWC, έχουν προγραμματιστεί 23 έργα (είτε σε εξέλιξη είτε επερχόμενα) σε τουριστικές υποδομές, συνολικού υπολειπόμενου προϋπολογισμού ύψους ευρώ 3,7 δισ.,με εμβληματικότερο όλων την ανάπλαση στο Ελληνικό αλλά και τις επενδύσεις στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, στο αεροδρόμιο Καστελλίου στο Ηράκλειο, σε λοιπά περιφερειακά αεροδρόμια, σε μαρίνες και λιμένες.

Η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στην υλοποίηση των έργων τουριστικών υποδομών. Επιπρόσθετα, κάθε χρόνο επενδύονται σημαντικά κεφάλαια από τους ξενοδόχους για επισκευές, ανακαίνιση και συντήρηση των μονάδων τους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το 2023 επενδύθηκαν περίπου ευρώ 761 εκατ., ενώ το 2022 ευρώ 621 εκατ. και το 2021 ευρώ 830 εκατ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα