Τουλάχιστον 12 νέα κρούσματα την Πέμπτη στη Λέσβο

Πάνω από 70 είναι τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στη Λέσβο, ενώ μόνο σήμερα 12 θετικά δείγματα ανακοινώθηκαν από ιχνηλατήσεις που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Θετική εντοπίστηκε και εργαζόμενη στο κοινωνικό ιδρυμα πρόνοιας στην Αγιάσο. Μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος σε υπερήλικα τρόφιμο, έγινε λήψη δειγμάτων από 140 άτομα τροφιμους και προσωπικό και μέχρι τώρα , ανακοπινώθηκε ένα θετικό κρούσμα σε εργαζόμενη του ιδρυματος από τη Μυτιλήνη.

Το μεσημέρι συνεδρίασε για πρώτη φορά η επιτροπή που συγκρότησε ο δήμος Μυτιλήνης για θέματα αντιμετώπισης του COVID-19 και ζητά από τον ΕΟΔΥ την άμεση εγκατάσταση κινητής μονάδας λήψης δειγμάτων στη Μυτιλήνη, ώστε να υπάρχει έγκαιρη διερεύνηση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων στο Δήμο. Για το σκοπό αυτό δεκάδες δείγματα επαφών συνεχίζει να λαμβάνει το ΚΥ Μυτιλήνης .

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Επιτροπής Γνωμοδότησης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, για θέματα αντιμετώπισης του COVID-19.

“Πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 27 Αυγούστου στις 10 π.μ., στο Παλαιό Δημαρχείο, η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Γνωμοδότησης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μυτιλήνης, για θέματα αντιμετώπισης του COVID-19.

Στη συνάντηση αυτή, που έγινε υπό την προεδρία του Δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη, ο οποίος και θα εποπτεύει και θα καθοδηγεί την Επιτροπή, πήραν μέρος, ο Ιατρός – τέως Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής του Βοστάνειου Νοσοκομείου, Μάκης Αξιώτης, ο Ιατρός, δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του Συνδέσμου Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, Δημήτρης Βαρβαγιάννης, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Φραντζέσκος και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, Γιώργος Αλεξίου, ως μέλη.

Η Επιτροπή αποφάσισε να ενημερώνει σε τακτά διαστήματα τους δημότες του Δήμου Μυτιλήνης για την επιδημιολογική κατάσταση του COVID-19.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα ως τώρα στοιχεία, επιβεβαιώθηκαν 60 θετικά περιστατικά, τα οποία έχουν τεθεί σε καραντίνα. Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται και λαμβάνονται διαρκώς νέα δείγματα.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι αποκλειστικό αρμόδιο όργανο για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και εκτελεστικό η Αστυνομία. Σε κάθε περίπτωση, η αντιμετώπιση της πανδημίας και η νοσηλεία των θετικών δειγμάτων γίνονται στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, το οποίο είναι και η κορυφαία νοσηλευτική μονάδα του νησιού μας.

Ήδη η Επιτροπή ζήτησε επίσημα από τον ΕΟΔΥ την άμεση εγκατάσταση κινητής μονάδας λήψης δειγμάτων στη Μυτιλήνη, ώστε να υπάρχει έγκαιρη διερεύνηση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων στο Δήμο.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι βασική τακτική αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η ατομική, κοινωνική και συλλογική ευθύνη όλων μας.

Ο κάθε πολίτης, ανεξαρτήτου ηλικίας, πρέπει να σκέφτεται τον συνάνθρωπό του, όπως ακριβώς θα σκεφτόταν τον ίδιο και τα συγγενικά του πρόσωπα.

Ο βαθμός ελευθερίας του κάθε πολίτη περνά μέσα από την ευθύνη για τους συνανθρώπους του.

Υπενθυμίζουμε ότι οι συστάσεις αντιμετώπισης της πανδημίας, όπως αυτές έχουν γίνει γνωστές από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ, είναι οι εξής:

Χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρουςΤήρηση σωστών αποστάσεων σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρουςΑποφυγή συναθροίσεων σε οποιονδήποτε κλειστό ή ανοιχτό χώρο.
ΔΕΝ υπάρχουν χώροι στους οποίους δεν μεταδίδεται ο ιός, ούτε τακτικές που να προστατεύουν από τον ιό, πέρα από εκείνες που αναγνωρίζει η Επιστήμη.

Τέλος, η Επιτροπή ενημερώνει τους δημότες ότι γίνονται συχνές απολυμάνσεις σε δημόσιους χώρους και σχολικές μονάδες, ενώ πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιούνται απολυμάνσεις και σε πολυσύχναστους ανοιχτούς χώρους, όπου και όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα