To σύστημα VAR στο Mουντιάλ της Ρωσίας είναι γεγονός!

Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Μπογκοτά της Κολομβίας, το Συμβούλιο της FIFA έλαβε την απόφαση για τη χρήση του συστήματος VAR στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας φέτος το καλοκαίρι. Το VAR είχε εγκρίνει προηγουμένως σε σύσκεψη του ομόφωνα, το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) το οποίο καθορίζει τους κανόνες του παιχνιδιού.

 

@fifaworldcup

Πριν από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, θέλησε να επαναλάβει ότι το VAR είναι ένα έργο που ακόμη εξελίσσεται και παρά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει, δεν αποτελεί τη μαγική λύση για τη λήψη κάθε απόφασης.

Για το λόγο αυτό, η τεχνολογία θα χρησιμοποιείται μόνο για να διορθώνει “σαφή και προφανή λάθη”  που αφορούν γκολ, πέναλτι, κόκκινη κάρτα και τιμωρία λάθος παίκτη.

“Θα έχουμε το πρώτο μας Παγκόσμιο Κύπελλο με τη βοήθεια βίντεο για τους διαιτητές και είμαστε εξαιρετικά ευχαριστημένοι με αυτή την σημαντική και ιστορική απόφαση”, δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, στους δημοσιογράφους μετά από συνάντηση του Συμβουλίου της FIFA.

“Θα βοηθήσει να έχουμε ένα πιο διαφανές και δίκαιο άθλημα. Το έργο των διαιτητών είναι ήδη πολύ δύσκολο και μπορεί να κάνουν λάθη – όπως κάθε άνθρωπος. Αν λοιπόν μπορούμε να τους βοηθήσουμε να διορθώσουν αυτά τα λάθη, ας το πράξουμε”.

“Μία απόφαση βασισμένη στις δοκιμές που διεξήχθησαν σε πάνω από χίλιους αγώνες τα τελευταία δύο χρόνια, μας εγγυάται ότι το VAR αναμφισβήτητα βοηθά τους διαιτητές”, δήλωσε ο πρόεδρος της FIFA, αφού αποδείχθηκε  ότι μειώνει τον αριθμό των σφαλμάτων τους.

“Δεν είναι δυνατόν εν έτει 2018, ο καθένας στο σαλόνι του να ξέρει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν ο διαιτητής έκανε ένα μεγάλο λάθος και ο ίδιος ο διαιτητής να είναι ο μόνος που δεν το γνωρίζει”, πρόσθεσε ο Ινφαντίνο.

Ο Πρόεδρος της FIFA υπήρξε για αρκετό καιρό υποστηρικτής του VAR εκφράζοντας συχνά την ανάγκη εκτεταμένης χρήσης της τεχνολογίας, ενώ επέμενε πάντα στην άποψη πως το VAR θα πρέπει να κάνει την πρεμιέρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας, καθώς ήταν μια από τις προτεραιότητές του από τότε που εξελέγη επικεφαλής της FIFA, τον Φεβρουάριο του 2016.

Το VAR χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον Δεκέμβριο του 2016, δοκιμάστηκε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2017, αλλά και στη γερμανική Bundesliga, τη Serie A της Ιταλίας και σε κάποιους αγώνες του αγγλικού Κυπέλλου της φετινής σεζόν, μεταξύ άλλων.

Οι δοκιμές βέβαια δεν ήταν πάντα πετυχημένες και συνεπώς η Premier League δεν προτίθεται να εισάγει το VAR στην επόμενη σεζόν.

Συγκεκριμένα, το σύστημα περιγράφηκε έως “κωμικό” και “ενοχλητικό” μετά τη νίκη 6-1 της Τόττεναμ επί της Ρότσντεϊλ για το αγγλικό Κύπελλο στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν ο διαιτητής πήρε πίσω την απόφασή του και ακύρωσε γκολ έπειτα από εκτέλεση πέναλτι.

Εν τω μεταξύ, ούτε η UEFA έχει πειστεί μέχρι τώρα ότι η χρήση του VAR μπορεί να αποτελέσει πανάκεια για τα ευρωπαϊκά παιχνίδια και δεν σκοπεύει να το εισάγει στο Champions League 2018-19. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Σέφεριν, “Κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς θα λειτουργήσει το VAR. Υπάρχει ήδη πολλή σύγχυση. Θα δούμε, όμως, στο Παγκόσμιο Κύπελλο.”

Όμως, παρ’ όλη την αμφιλεγόμενη χρησιμότητα του VAR, η ισπανική La Liga, η Ligue 1 της Γαλλίας και η γερμανική Bundeslinga πρόκειται να το υιοθετήσουν από την επόμενη σεζόν.

Οι υπέρμαχοι του VAR συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι στα μεγαλύτερα παγκόσμια στάδια, δεν πρέπει να υπάρχει περιθώριο για σφάλμα.

“Χωρίς VAR, ένας διαιτητής έχει πιθανότητα να κάνει ένα σημαντικό λάθος ανά 3 αγώνες, ενώ τα στοιχεία από τις δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί με το VAR, έδειξαν ότι ένα μεγάλο λάθος γίνεται πλέον κάθε 19 αγώνες”, πρόσθεσε ο Ινφαντίνο.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι προ των πυλών και απομένει να δούμε αν τελικά το VAR θα βοηθήσει στη διεξαγωγή ενός πιο διαφανούς και δίκαιου τουρνουά, αφού θα είναι η “πρόβα τζενεράλε” για τη μελλοντική εφαρμογή του και στο UEFA Champions League.

Βραζιλία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία και Αργεντινή έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κατακτήσουν το πολυπόθητο Παγκόσμιο Τρόπαιο, αλλά ο δρόμος για μια θέση στον τελικό συνεχίζει να παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της φετινής διοργάνωσης

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα