Το σημερινό ράλι στο αργό δεν κάλυψε τις εβδομαδιαίες απώλειες

Μέρος από τις σημαντικές απώλειες της εβδομάδας κατάφεραν να μαζέψει το πετρέλαιο, με τους επενδυτές να δείχνουν ανανεωμένη διάθεση ανάληψης ρίσκου αφότου υπερψηφίστηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ η συμφωνία για την αύξηση ανώτατου ορίου χρέους της χώρας.

Σε αυτό το κλίμα, το αμερικανικό αργό WTI παραδόσεως Ιουλίου ενισχύθηκε κατά 2.3% ή 1,64 δολάρια ολοκληρώνοντας τις συναλλαγές στα 71.74 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε σήμερα, οι απώλειες έφτασαν το 1,3%.

Οι αγορές γενικότερα δείχνουν ότι καθησυχάστηκαν αφότου η δικομματική συμφωνία για την αναστολή του ανώτατου ορίου χρέους της κυβέρνησης των ΗΠΑ υπερψηφίστηκε και επίσημα χτες, αποτρέποντας έτσι μία κρατική χρεοκοπία που θα κλόνιζε τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Κατά άλλα, κάποιες νέες ενδείξεις ότι η Fed ενδεχομένως να ολοκληρώσει τον κύκλο ραγδαίας νομισματικής σύσφιξης που τρέχει προσφέρουν περαιτέρω στήριξη στις τιμές του αργού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το βλέμμα των επενδυτών στην αγορά πετρελαίου είναι στραμμένο στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ στις 4 Ιουνίου, από όπου θα μπορούσε να προκύψει κάποια έκπληξη γύρω από τα επίπεδα της παγκόσμιας προσφοράς αργού.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο χώρες του Οργανισμού είχαν ανακοινώσει αιφνιδιαστικά μεγάλες εθελοντικές περικοπές παραγωγής, ύψους 1,16 εκατ. βαρελιών την ημέρα, οδηγώντας σε ράλι τις τιμές.

Σύμφωνα με τα όσα είπαν χτες πάντως στο Reuters τέσσερις πηγές της Συμμαχίας, ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του δεν προτίθενται να εντείνουν τις περικοπές της παραγωγής πετρελαίου στη συνάντηση της Κυριακής παρά τη διολίσθηση των τιμών στην περιοχή των 70 δολαρίων.