Το σχέδιο «Ηρακλής», η γκρίνια των τραπεζών και τα «αγκάθια»

Δύσκολες χαρακτηρίζουν τις διαβουλεύσεις κυβέρνησης – τραπεζιτών για το σχέδιο «Ηρακλής», παράγοντες του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μπορεί το συγκεκριμένο πλάνο να έτυχε θερμής υποδοχής από αναλυτές και διεθνούς οίκους, ωστόσο τραπεζικά στελέχη κρατούν μικρό καλάθι μέχρι στιγμής, καθώς αναμένουν να δουν τους όρους συμμετοχής τους στο σχέδιο τιτλοποίησης.

Και δεν είναι καθόλου τυχαία η παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Ζαββού, ο οποίος απηύθυνε κάλεσμα στις τράπεζες να συμμετάσχουν στο σχέδιο μείωσης «κόκκινων» δανείων «Ηρακλής». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Ζαββός, η κυβέρνηση έχει κάνει το χρέος της, καιρός είναι να κάνουν και οι τράπεζες το δικό τους επιταχύνοντας τις τιτλοποιήσεις των «κόκκινων» δανείων.

Αλλά και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος χαιρέτισε την έγκριση του σχεδίου «Ηρακλή», αλλά είπε πως χρειάζονται ολιστικά σχήματα, όπως αυτά που περιγράφει το σχέδιο της ΤτΕ. Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας χαρακτήρισε θετικό αλλά ανεπαρκές το σχέδιο, καθώς εκτιμά πως χρειάζονται περισσότερα εργαλεία για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στους κύκλους των τραπεζικών διοικήσεων επικρατεί δυσφορία για το ότι οι επαφές με το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιήθηκαν υπό την πίεση του χρόνου και χωρίς να έχουν το χρόνο τα πιστωτικά ιδρύματα να βάλουν στο τραπέζι βασικά ζητήματα και κυρίως δεν υπήρξε ουσιαστική ζύμωση ούτε με το ΤΧΣ που αποτελεί και τον εμπνευστή της συστημικής λύσης για τις εγχώριες τράπεζες κατά τα πρότυπα του ιταλικού μοντέλο.

Το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις επαφές που έχουν ξεκινήσει κυβέρνηση και τραπεζίτες είναι τελευταίες ζητούν να προσαρμοστεί το σχέδιο APS στα ελληνικά δεδομένα. Σημειώνεται πως μέχρι την έγκριση από την DG Comp, το υπουργείο υποστήριζε πως το μοντέλο πρέπει να μην απέχει πολύ από το ιταλικό, ώστε να μην θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και «μπλοκαριστεί».

Το ζήτημα που παραμένει ανοικτό είναι οι όροι βάσει των οποίων θα συμμετάσχουν οι τράπεζες, και ποια θα είναι η επιβάρυνση για να αξιοποιήσουν τις κρατικές εγγυήσεις προκειμένου να τιτλοποιήσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους. Αυτό, που επισημαίνουν τραπεζικοί παράγοντες, είναι πως το ύψος της τιμολόγησης είναι άμεσα συναρτώμενο με την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, η οποία παραμένει σημαντικά κάτω της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ η Ιταλία καθόλη της διάρκεια της τραπεζικής κρίσης ήταν σε «investment grade».

Το ύψος του ασφάλιστρου κινδύνου βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, με πληροφορίες να θέτουν τον πήχη στο 2%, θεωρώντας πως είναι δυνατό να το αποδεχθούν οι τράπεζες, με δεδομένο πως είναι σημαντικό χαμηλότερο από το αρχικό. Οι Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι τραπεζικές διοικήσεις, επιδιώκουν περαιτέρω μείωση του ασφάλιστρου κινδύνου ώστε να αποφύγουν μια εμπροσθοβαρή μείωση των κεφαλαίων τους.

Αναφορικά με το χρονικό περιθώριο που θα έχουν οι τράπεζες για να ενταχθούν στο σχέδιο, οι πληροφορίες μιλούν για περιθώριο 18 μηνών, με την ισχύ των κρατικών εγγυήσεων να εφαρμόζεται αναδρομικά.

Στην κυβέρνηση επιθυμούν να υπάρχει καθολική συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο «Ηρακλής», έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί ουσιαστικά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων και να ανοίξει μια νέα σελίδα για τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος θα είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία και να παράγει κέρδη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα