Το ράλι της Wall Street φέρνει τσουνάμι συνταξιοδοτήσεων

Το 1977, ένα δημοφιλές τραγούδι, το “Take This Job and Shove It” καλούσε τους εργάτες να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και να βγουν στη σύνταξη.

Κρίνοντας από το πόσοι Αμερικανοί επιλέγουν τη σύνταξη, εκατομμύρια ακολουθούν αυτή τη συμβουλή.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν από καιρό ότι το ποσοστό των συνταξιούχων στον πληθυσμό θα εκτοξευόταν καθώς γερνούσαν οι baby boomers. Στη συνέχεια,η Covid-19 έκανε τον αριθμό να εκτιναχθεί πολύ πέρα από τις προσδοκίες, ένα κύμα που ονομάστηκε “Μεγάλη έκρηξη συνταξιοδότησης”. Αλλά ακριβώς τη στιγμή που φαινόταν να υποχωρεί, οι αριθμοί αυξήθηκαν ξανά τους τελευταίους μήνες, φτάνοντας σε ρεκόρ μετά την πανδημία τον Δεκέμβριο.

Οι ΗΠΑ έχουν τώρα περίπου 2,7 εκατομμύρια περισσότερους συνταξιούχους από ό,τι προβλεπόταν σε ένα μοντέλο που σχεδίασε ο Miguel Faria-e-Castro, οικονομολόγος στην Federal Reserve Bank του St.

Οι επιδόσεις της χρηματοοικονομικής αγοράς φαίνεται ότι έπαιξαν κάποιο ρόλο. Το χάσμα στο μοντέλο φαινόταν να κλείνει νωρίτερα πέρυσι μετά από πτώση 19% του S&P 500 το 2022. Όμως το 2023 ο δείκτης ανέκαμψε, σημειώνοντας άλμα 24%, με το μεγαλύτερο μέρος του κέρδους να έρχεται το τέταρτο τρίμηνο. Επιπλέον, οι κατοικίες στη συντριπτική πλειοψηφία των περιοχών κοντά σε μετρό των ΗΠΑ συνέχισαν να αυξάνονται το τελευταίο τρίμηνο, ενισχύοντας τον πλούτο των ηλικιωμένων Αμερικανών.

Οι προσδοκίες για μειώσεις των επιτοκίων από τη Fed φέτος, μαζί με τη μείωση του πληθωρισμού, μπορεί επίσης να έχουν ωθήσει περισσότερο στη σύνταξη, ενώ έπεισαν όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί, πως δεν χρειάζεται να επιστρέψουν στο εργατικό δυναμικό.

Οι εργοδότες μπορεί επίσης να οδηγούν πολλούς εργαζόμενους στη συνταξιοδότηση, κάνοντας αυστηρότερους τους κανόνες εργασίας από το σπίτι και πιέζοντας τους να περνούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο.

Το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό για εργαζομένους ηλικίας 65 ετών και άνω διατηρείται στο μέσο όρο του 19,1% μετά την πανδημία. Το έτος πριν από την πανδημία, ήταν 20,2%

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα