Το πραγματικό μπρα ντε φερ εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Σε κρίσιμο σημείο για την πορεία του φαίνεται πως βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τον Αλέξη Τσίπρα να «κρούει την καμπάνα» προς πάσα κατεύθυνση, οι δε νέοι σχεδιασμοί του και η πορεία προς την επόμενη μέρα να παραμένουν προς το παρόν άγνωστοι παράμετροι, καθώς οι εσωτερικές τριβές φαίνεται πως καλά κρατούν.

Γράφει η Ελευθερία Κοσμοπούλου

Είναι γεγονός, πως ενώ ο ανασχηματισμός και η αλλαγή γραμματέα κύλησαν φαινομενικά αναίμακτα, ένα κομμάτι εντός του κόμματος δείχνει αρκετά αμήχανο, αντιμετωπίζοντας την προοπτική της επόμενης μέρας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν πως η νέα πραγματικότητα, αλλά και οι σχεδιασμοί Τσίπρα, δημιουργούν περαιτέρω ρήγμα ανάμεσα στους “53” , τους κομματικούς (που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με τους πρώτους) και την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις συγκολλητικές προσπάθειες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα.

Μετά από μερικές εβδομάδες εσωκομματικής ηρεμίας, το νέο ξέσπασμα δεν άργησε να έρθει, στον απόηχο του «αδειάσματος» που επεφύλαξε ο πρώην ΥΠΟΙΚ στον Αλ. Τσίπρα για τον χαρακτηρισμό «πολιτικός απατεώνας» που αποδίδει ο δεύτερος στον Πρωθυπουργό. Η νέα διαφοροποίηση Τσακαλώτου ωστόσο, δεν αντιμετωπίστηκε από όλους τους εσωκομματικούς συντρόφους του όπως οι προηγούμενες, αλλά έφερε γκρίνιες και στο στρατόπεδο των “53”.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας «σήκωσε το γάντι», ανακοινώνοντας την σύσταση επιτροπής δεοντολογίας, ενός πειθαρχικού οργάνου το οποίο θα αναλάβει να επιβάλει «κυρώσεις» σε όσους κινούνται εκτός «γραμμής».

Κομματικές λειτουργίες Vs πραγματικότητα

Πέραν όμως από τις «μάχες» που δίνονται σε επίπεδο «ηγετικών ομάδων», φαίνεται πως αρκετά προβλήματα και «μελανά» σημεία εντοπίζονται σε όλα τα επίπεδα των κομματικών λειτουργιών και διαδικασιών, με κομματικά στελέχη που δεν ανήκουν στην «πρώτη γραμμή» , να ακολουθούν μια πορεία αδράνειας και εσωστρέφειας, η οποία και αποτυπώνεται καθημερινά, τόσο στις τοπικές οργανώσεις, όσο και σε δομικούς για το συγκεκριμένο κόμμα τομείς.

Συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν, πως πέραν από την έλλειψη νέων μελών στον ΣΥΡΙΖΑ, για την οποία αποκλειστική ευθύνη φέρουν διάφορες ομάδες οι οποίες επιμένουν στην εσωστρέφεια, χωρίς καμία διάθεση ανοίγματος προς την κοινωνία και τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν καθημερινά τους πολίτες, παρατηρούνται ιδιόμορφες κομματικές λειτουργίες, οι οποίες δεν συνάδουν με το κάλεσμα που έχει απευθύνει κατά καιρούς ο Πρόεδρος του Κόμματος. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, η επιμονή σε μια νοοτροπία του 3%, οδηγεί το κόμμα σε έναν φαύλο κύκλο, που λόγω των συγκυριών πιθανότατα θα επιφέρει και διασπάσεις, με αποτέλεσμα ακόμα και την ουσιαστική διάλυση του, τουλάχιστον με τη μορφή που το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Παράλληλα, δεν είναι λίγα και τα μέλη εκείνα που δηλώνουν απογοητευμένα, κάνοντας λόγο για έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών σε επιμέρους τομείς και τμήματα, αποκλεισμό ατόμων, αλλά και σε μερικές περιπτώσεις κυριαρχία συμπεριφορών που δεν συνάδουν με την ιδεολογία της Αριστεράς, που αποτελεί και τον θεμέλιο λίθο του κόμματος αυτού.

Η ευθύνη για όλα τα παραπάνω σίγουρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποδοθεί στην ηγεσία του κόμματος, όπως διευκρινίζουν, καθώς πολλοί από τους τομείς που εδρεύουν στην Κουμουνδούρου κινούνται έτσι και αλλιώς σε ένα καθεστώς αυτονομίας, γεγονός που έχει τη σημασία του αν ληφθεί υπ ‘οψιν ότι παρόλαυτα, δεν παύουν να αποτελούν τον ”καθρέπτη” του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία.

Το σύνολο των δεδομένων που ήδη έχουν περιγραφεί, δημιουργεί μια εικόνα την οποία φαίνεται ότι η ηγεσία της Κουμουνδούρου καλείται εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσει άμεσα σε αυτή τη φάση των εξελίξεων. Άλλωστε το μήνυμα του πολιτικού ρεαλισμού που εκπέμπεται το τελευταίο διάστημα από τον Αλέξη Τσίπρα και εμπεριέχεται με αφοπλιστική σαφήνεια σε κάθε προεδρική αναφορά, απευθύνεται σε όλους τους τομείς του κομματικού μηχανισμού συστηματικά, προκαλώντας τις ανάλογες και εν πολλοίς αναμενόμενες δημόσιες και παρασκηνιακές αντιδράσεις. Προδιαθέτει δε τους πάντες, και βέβαια την κοινή γνώμη σε αναμονή κινήσεων, που υποστηρίζεται ότι μπορεί να αλλάξουν σημαντικά την φυσιογνωμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα