Το πολιτικό unfair του Σούνακ και τα Eurofighter

Ο Ρίσι Σούνακ διέπραξε πολιτικό unfair προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, ακυρώνοντας την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Λονδίνο. Εκ πρώτης όψης οι δηλώσεις Μητσοτάκη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που έγιναν στο BBC, ενόχλησαν τον Βρετανό πρωθυπουργό που επέλεξε να αποφύγει τον διάλογο. Ενδεχομένως, όμως, η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού να υποκρύπτει κι άλλες αιτίες που έχουν γεωπολιτικό στίγμα κα συνδέονται ακόμη και με την Τουρκία…

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Αρχικά πρέπει να σταθούμε στο γεγονός της ακύρωσης, το οποίο έφερε στο προσκήνιο της πολιτικής και δημόσια συζήτησης στη Βρετανία, το θέμα της επανένωσης των Γλυπτών. Με τη στάση του, ο Σούνακ, πέτυχε το εξής: να δώσει τεράστια δημοσιότητα στο ελληνικό αίτημα των Γλυπτών και να ενισχύσει τις φωνές εντός και εκτός Βρετανίας που συντάσσονται με την Αθήνα.

Τα ελληνικά επιχειρήματα περί επανένωσης των Γλυπτών είναι ακλόνητα, κάτι που αναγνωρίζει πλέον η πλειοψηφία της βρετανικής κοινής γνώμης, ενώ πιο διαλλακτικό αυτό ποτέ εμφανίζεται το Βρετανικό Μουσείο. Μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η διοίκηση του Μουσείου πήρε σαφείς αποστάσεις από τους χειρισμούς Σούνακ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή του ότι οι συζητήσεις με την Αθήνα συνεχίζονται κανονικά. Το λες και άδειασμα στον Βρετανό πρωθυπουργό…

Μίνι κρίση στις ελληνοβρετανικές σχέσεις και στο βάθος Eurofighter

Πρέπει ωστόσο να επισημανθεί το εξής:  δημιουργούνται παράλληλα οι συνθήκες για μια μίνι κρίση στις ελληνοβρετανικές σχέσεις, καθώς η απρέπεια Σούνακ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ιδίως αν συνδέεται με το «φλερτ» του Λονδίνου και της Άγκυρας για τα Εurofighter. Εντάσσεται, δηλαδή, έστω κι αν δεν είχε προγραμματιστεί και προέκυψε ως αντίδραση στις δηλώσεις Μητσοτάκη, στη γεωπολιτική προσέγγιση που επιχειρείται ανάμεσα σε Βρετανία και Τουρκία.

Θα πρόκειται για μια win to win συμφωνία για τις δύο πλευρές. Η Τουρκία βρίσκει τις πόρτες κλειστές στην προσπάθεια για αγορά μαχητικών αεροσκαφών και μέσω του Eurofighter θα λύσει ή μπαλώσει αυτό το πρόβλημα. Κυρίως, όμως, και αυτός είναι ο μεγάλος στόχος της Αγκυρα, θα λάβει τεχνογνωσία για το δικό της μαχητικό το TFX, μέσω της αναβάθμισης των Eurofighter που θα πραγματοποιηθεί εντός του τουρκικού εδάφους και με προφανή μεταφορά τεχνογνωσίας στους Τούρκους. Για τη Βρετανία οι λόγοι είναι και οικονομικοί, καθώς θα πουλήσει από το στοκ των Eurofighter Typhoon Tranche 1 που διαθέτει, ενισχύοντας τα ταμεία της.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ένα deal τέτοιο βεληνεκούς θα φέρει και γεωπολιτική σφραγίδα συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, μ’ ό,τι αυτό-μάλλον αρνητικό- συνεπάγεται για τις σχέσεις Αθήνας-Λονδίνου.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα