Site icon The Indicator

Το «ποινολόγιο» της παραλίας – Με τη μεζούρα οι «καμπάνες» έως 60.000 ευρώ

Πρόστιμα από 2.000 έως 60.000 ευρώ θα αντιμετωπίζουν οι παραβάτες των νέων κανόνων που προβλέπονται με το νέο νόμο για τη διαχείριση και την εύρυθμη λειτουργία του αιγιαλού και της παραλίας.

Το βασικό ζητούμενο είναι η ελεύθερη διέλευση του κοινού προς την παραλία και κάθε εμπόδιο στο δρόμο προς τη θάλασσα, είτε αυτό αφορά τοίχους, αυτοκίνητα, μηχανές, καλαμωτές, ζαρντινιέρες και άλλα, θα επιφέρει βαριά πρόστιμα, πέρα από τις ποινικές κυρώσεις (λουκέτα και κατεδαφίσεις για όσους αυθαιρετούν και παραβιάζουν τους κανόνες διαχείρισης).

Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη ενεργοποιούνται από τη φετινή θερινή σεζόν τα πρόστιμα που προβλέπει ο σχετικός νόμος ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να καταγγέλλουν τους παραβάτες μέσω ειδικής εφαρμογής στα κινητά τηλέφωνα, η οποία θα ενεργοποιηθεί σύντομα, στέλνοντας στις κτηματικές υπηρεσίες φωτογραφίες και τη θέση της επίμαχης παραλίας, μέσω του GPS.

Ειδικότερα με την απόφαση εξειδικεύονται οι περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα, τον αιγιαλό και την παραλία και ορίζονται ο τρόπος επιμέτρησης και το ποσό του προστίμου που προβλέπεται. Συγκεκριμένα:

Σύμφωνα με την απόφαση, αν ο παραβάτης παρεμποδίζει την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα διαπράττοντας περισσότερες από τις παραβάσεις, επιβάλλεται ενιαίο πρόστιμο, του οποίου η επιμέτρηση επιμερίζεται αναλόγως της παράβασης. Αν δύο ή περισσότεροι παρεμποδίζουν την πρόσβαση του κοινού στη θάλασσα, τα πρόστιμα επιμερίζονται αναλόγως της συμμετοχής κάθε παραβάτη.

Οι ποινές κλιμακώνονται ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης και ιδίως το αν υπάρχει σύμβαση και ο παραχωρησιούχος έχει κάνει υπέρβαση της παραχώρησης ή δεν υπάρχει οπότε πρόκειται για αυθαίρετη κατάληψη.

Exit mobile version