Κατάληψη ελληνικών τάνκερ: Καλά στην υγεία τους τα πληρώματα λέει το Ιράν

Το πλήρωμα των δύο ελληνικών τάνκερ δεν τελεί υπό κράτηση, αλλά βρίσκεται πάνω στα πλοία και είναι καλά στην υγεία του, σύμφωνα με ανακοίνωση των ιρανικών ναυτιλιακών αρχών, όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους, προστατεύονται και τους παρέχονται όλες οι απαραίτητες υπηρεσίες πάνω στο πλοίο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», ανέφερε ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν.

Τα πλοία κατελήφθησαν την Παρασκευή από μονάδα του Ναυτικού των Φρουρών της Επανάστασης, κίνηση που ερμηνεύεται ως αντίποινα της Τεχεράνης για την κατάσχεση ρωσικού πλοίου με ιρανικό πετρέλαιο στα ανοικτά των ελληνικών ακτών.

Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη, στα οποία επιβαίνουν τουλάχιστον εννέα Έλληνες ναυτικοί. Κατά πληροφορίες οι Έλληνες ναυτικοί πήραν πίσω τα κινητά τους.

Βρετανικό ΥΠΕΞ: Απαράδεκτη η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ». Αυτό απάντησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών όταν του ζητήθηκε η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν τότε οι Φρουροί της Επανάστασης κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».

Η Βρετανία όπως και άλλες δυτικές χώρες υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του Stena Impero αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 μέρες πριν. Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το Grace 1 ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.

Τελικά, το Stena Impero απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Την εποχή εκείνη, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας τα οποία συνόδευαν τα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοια κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά του Ορμούζ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα