Το «πιστεύω» του νέου Πάπα και η παλιά διαμάχη με Τραμπ και Βανς

Ο νέος Πάπας Λέων o 14ος, κάλεσε στην πρώτη του Λειτουργία στο Βατικανό την Καθολική Εκκλησία να αντιμετωπίσει «απεγνωσμένα» την έλλειψη πίστης.

Μιλώντας την επομένη της εκλογής του ως ο 267ος Πάπας και ο πρώτος Αμερικανός ηγέτης της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι απομακρύνονται από την πίστη και στρέφονται αντ’ αυτής προς την «τεχνολογία, τα χρήματα, την επιτυχία, την εξουσία ή την απόλαυση».

 

 

Ο Λέων δήλωσε ότι εκλέχθηκε για να είναι ένας «πιστός διαχειριστής» μιας Εκκλησίας που θα λειτουργεί ως «φάρος που φωτίζει τις σκοτεινές νύχτες αυτού του κόσμου».

Η ανάληψη του αξιώματος από τον Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ έχει γιορταστεί από τα 1,4 δισεκατομμύρια Καθολικών παγκοσμίως, με εκδηλώσεις χαράς στην πατρίδα του, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στο Περού, όπου υπηρέτησε για 20 χρόνια.

Στο κήρυγμά του την Παρασκευή, ο νέος Πάπας ανέφερε ότι υπάρχουν πολλά περιβάλλοντα όπου η χριστιανική πίστη θεωρείται «παράλογη» — με την εξουσία, τον πλούτο και την τεχνολογία να κυριαρχούν — αλλά είναι ακριβώς εκεί που απαιτείται η ιεραποστολική δράση.

«Η έλλειψη πίστης συνοδεύεται συχνά με τραγικό τρόπο από την απώλεια νοήματος στη ζωή, την παραμέληση του ελέους, φρικτές παραβιάσεις της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την κρίση της οικογένειας και τόσες άλλες πληγές που ταλαιπωρούν την κοινωνία μας», είπε στην ομιλία του που εκφώνησε στα ιταλικά.

Ο Πάπας Λέων, φορούσε λευκή παπική ενδυμασία με χρυσές λεπτομέρειες καθώς απευθυνόταν στους καθισμένους καρδινάλιους στην Καπέλα Σιστίνα — ένα γεγονός που μεταδόθηκε ζωντανά από τη διοίκηση του Βατικανού.

Vatican Media via AP

Σε έναν αυθόρμητο πρόλογο πριν την ομιλία, ο Λέων κάλεσε επίσης σε ενότητα της Εκκλησίας, απευθυνόμενος στους καρδινάλιους στα αγγλικά με αμερικανική προφορά: «Ξέρω πως μπορώ να βασιστώ στον καθένα από εσάς για να προχωρήσουμε μαζί».

Ύστερα από εβδομάδες αναμονής, ο μέχρι πρότινος άγνωστος Πρεβόστ παρουσιάστηκε στον κόσμο ως ο νέος Πάπας το βράδυ της Πέμπτης στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Δεκάδες χιλιάδες πιστοί στην πλατεία ξέσπασαν σε ζητωκραυγές όταν λευκός καπνός υψώθηκε από την καμινάδα του Βατικανού τη δεύτερη ημέρα ψηφοφορίας του κονκλάβιου.

Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του προκατόχου του, του εκλιπόντος Πάπα Φραγκίσκου, κάλεσε και ο ίδιος σε ειρήνη.

 

 

«Βοηθήστε μας — και ο ένας τον άλλον — να χτίσουμε γέφυρες μέσω του διαλόγου, μέσω της συνάντησης, ώστε να ενωθούμε ως ένας λαός, πάντα με ειρήνη», τόνισε.

Παγκόσμιοι ηγέτες έσπευσαν να συγχαρούν τον Πρεβόστ για την εκλογή του, δεσμευόμενοι να συνεργαστούν μαζί του σε διεθνή ζητήματα εν μέσω αβέβαιων καιρών. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή» το γεγονός ότι ο πρώτος Αμερικανός Πάπας εξελέγη.

Η διαμάχη με την αμερικανική ηγεσία

Vatican Media via AP

Ο Πρεβόστ, που υπήρξε Επίσκοπος του Τσικλάγιο στο Περού, χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος και στη συνέχεια καρδινάλιος μόλις το 2023. Εκλέχθηκε από τους υπόλοιπους καρδιναλίους του κονκλάβιου — το οποίο συνεδρίασε δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο του Φραγκίσκου — σε τέσσερις γύρους ψηφοφορίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Θεωρείται ότι ανήκει στην ίδια προοδευτική κατεύθυνση με τον εκλιπόντα Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος υπήρξε υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των φτωχών, και επαινεθεί για το χαρισματικό του στυλ που στόχευε σε μια πιο εξωστρεφή Καθολική Εκκλησία.

Παρατηρητές του Βατικανού σημειώνουν ότι ο Φραγκίσκος φαίνεται να είχε φέρει τον Πρεβόστ στη Ρώμη τα τελευταία χρόνια, ίσως με σκοπό να τον προετοιμάσει ως πιθανό διάδοχό του.

Vatican Media via AP

Ο Αυγουστινιανός ιεραπόστολος εργάστηκε για δεκαετίες με τους φτωχούς και περιθωριοποιημένους στο Περού, όπου απέκτησε την υπηκοότητα το 2015.

Ως Καρδινάλιος Πρεβόστ, είχε επίσης εκφράσει ή ενισχύσει κριτική απέναντι στη διακυβέρνηση Τραμπ στις ΗΠΑ, ιδίως σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Σε λογαριασμό του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), είχε επικρίνει τον Αντιπρόεδρο JD Vance τον Φεβρουάριο. Ο Βανς, είχε δηλώσει ότι οι Χριστιανοί θα πρέπει να αγαπούν κατά σειρά την οικογένεια, τους γείτονες, την κοινότητά τους και τους συμπολίτες τους. Ο Πρεβόστ είχε γράψει: «Ο Τζέι Ντι Βανς κάνει λάθος: Ο Ιησούς δεν μας ζητά να ιεραρχούμε την αγάπη μας προς τους άλλους».

 

 

Ως Πάπας πλέον, έχει μπροστά του το βαρύ έργο να ηγηθεί της Εκκλησίας σε μια εποχή έντονων παγκόσμιων συγκρούσεων. Παρατηρητές εκφράζουν την ελπίδα ότι θα αποτελέσει αντίβαρο σε πιο διχαστικές φωνές στη διεθνή σκηνή.

Οι επόμενες εμφανίσεις του — στην προσευχή Regina Coeli το μεσημέρι της Κυριακής στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου, και στη συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας με δημοσιογράφους — θα παρακολουθηθούν στενά για να διαφανεί προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει να οδηγήσει την Εκκλησία και τι είδους Πάπας θα είναι.

Vatican Media via AP
Vatican Media via AP
Vatican Media via AP
Vatican Media via AP
Vatican Media via AP
Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα