Το Πεκίνο θα παρουσιάσει όρους στον Τραμπ για την επανέναρξη των συνομιλιών

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ σχεδιάζει να παρουσιάσει στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μία δέσμη από όρους που θα πρέπει οι ΗΠΑ να εκπληρώσουν πριν το Πεκίνο είναι σε θέση να συμφωνήσει για την επίλυση της εμπορικής διένεξης, μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Μεταξύ άλλων, όπως αναφέρουν Κινέζοι αξιωματούχοι με γνώση των σχεδίων, το Πεκίνο επιμένει οι ΗΠΑ να απομακρύνουν την απαγόρευση στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό Huawei Technologies Co.

Το Πεκίνο θέλει επίσης η Ουάσινγκτον να απομακρύνει όλους τους τιμωρητικούς δασμούς και να εγκαταλείψει τα σχέδια της για την αγορά από την Κίνα περισσότερων αμερικανικών προϊόντων από τα επίπεδα που είχαν ήδη συμφωνηθεί στον τελευταία συνάντηση των δύο ηγετών τον περασμένο Δεκέμβριο.

Παρά τους αυστηρούς όρους, ο πρόεδρος Σι δεν αναμένεται να υιοθετήσει συγκρουσιακή γραμμή στη συνάντηση του με τον πρόεδρο Τραμπ το Σάββατο στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπως αναφέρουν Κινέζοι αξιωματούχοι.

Ο Κινέζος πρόεδρος αναμένεται να περιγράψει αυτό που ο ίδιος θεωρεί πως αποτελεί τη βέλτιστη σχέση μεταξύ των δύο χώρων, κάτι που θα περιλαμβάνει και το θέμα της ασφάλειας, με την Κίνα να συνδράμει σε θέματα όπως το Ιράν και η Βόρεια Κορέα.

Ο επικεφαλής της Εμπορικής Αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Λαιτχάιζερ και ο Κινέζος ομόλογος του Λίου Χε επικοινώνησαν τηλεφωνικά αυτή την εβδομάδα προκειμένου να βρουν τρόπους να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες που έχουν παγώσει από τον περασμένο Μάιο.

Ο πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε πάντως την απειλή του για επιπλέον δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 300 δισ. δολ. εάν δεν σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες. “Η κινεζική οικονομία κατρακυλάει”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox Business την Τετάρτη. “Θέλουν να κάνουν μια συμφωνία περισσότερα από μένα”.

Σχετικά Νέα