Το Πεκίνο επιχειρεί να γίνει θαλάσσια δύναμη – Τα πολεμικά πλοία που κατασκευάζει

This US Navy photo released April 29, 2020 shows The Arleigh-Burke class guided-missile destroyer USS Barry (DDG 52) conducting underway operations on April 28, 2020 in the South China Sea. - Barry is forward-deployed to the US 7th Fleet area of operations in support of security and stability in the Indo-Pacific region. A US Navy guided-missile destroyer sailed through waters near the Paracel islands in the South China Sea challenging China's claim to the area, the Navy said April 29, 2020. The USS Barry undertook the so-called "freedom of navigation operation" on Tuesday, a week after Beijing upped its claims to the region by designating an official administrative district for the islands. (Photo by Samuel HARDGROVE / US NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO US NAVY/SAMUEL HARDGROVE/HANDOUT " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS (Photo by SAMUEL HARDGROVE/US NAVY/AFP via Getty Images)

Η συμφωνία AUKUS που αναβαθμίζει τη στρατιωτική μηχανή της Αυστραλίας και στη συνέχεια και άλλων χωρών στον Ειρηνικό Ωκεανό, συμμάχους των ΗΠΑ, δείχνει ότι η “Δύση” ανησυχεί για την ανάπτυξη του Πολεμικού Ναυτικού της Κίνας.

Γράφει ο Χρήστος Καρδαμπίκης

Το Πεκίνο εκτός των άλλων ενεργειών, ναυπηγεί πλέον Ναυτικό Βαθιάς Θάλασσας (blue navy ή deep blue), ήτοι στόλο για ωκεανούς. Επιχειρεί να γίνει θαλάσσια δύναμη και γι’ αυτό έχει αρχίσει να κατασκευάζει μεγάλα πλοία όπως αντιτορπιλικά, αφήνοντας τα προγράμματα για σύγχρονες κορβέτες και φρεγάτες που είναι μικρότερα.

Μάλιστα, έχει φτάσει στο σημείο να ναυπηγεί και να “ρίχνει το νερό” ένα αντιτορπιλικό κάθε ένα με ενάμιση μήνα.

Αιχμή του δόρατος είναι τα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημμάτων Type 055 (Destroyer), τα οποία ξεκίνησαν να ναυπηγούνται από 2014, και έχουν τεθεί σε υπηρεσία από το 2020 και μετά.

Πρόκειται για αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων βλημάτων (αντίστοιχα με τα αμερικανικά Arleigh Burke αλλά αρκετά μεγαλύτερα, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα πιο σύγχρονα Arleigh Burke είναι εκτοπίσματος 9.700 τόνων με πλήρη φόρτο, τα 055 είναι άνω των 12.000 τόνων με ότι αυτό συνεπάγεται).

Είναι οι μεγαλύτερες μονάδες επιφανείας του κινεζικού πολεμικού ναυτικού, τρία από αυτά έχουν τεθεί σε υπηρεσία και αναμένεται να ναυπηγηθούν άλλα οκτώ σε πρώτη φάση, αν και υπάρχουν πληροφορίες για συνολικά 16 πλοία αυτού τύπου.

Πριν το 055 η Κίνα ναυπηγούσε τα 052D και 052DL, περίπου σε εκτόπισμα όπως τα παλαιότερα Arleigh Burke, από τα οποία έχει 18 πλοία και ολοκληρώνει τo πρόγραμμα ναυπήγησή τους πηγαίνοντας στα μεγαλύτερα.

Αυτό δείχνει ότι η Κίνα επιθυμεί να γίνει ναυτική δύναμη απέναντι στις ΗΠΑ με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μπορεί σε απόλυτους αριθμούς η Κίνα να υπολείπεται των ΗΠΑ, αλλά στα σύγχρονα πλοία με εξαίρεση τα αεροπλανοφόρα η Κίνα κινείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Ειδικά στα αντιτορπιλικά οι ΗΠΑ, αναθεώρησαν το πρόγραμμα απόσυρσης των Arleigh Burke και καθυστερούν και λίγο των καταδρομικών Ticoteronga, καθώς το πρόγραμμα του νέου αντιτορπιλικού Zumwalt έχει καθυστερήσει.

Μάλιστα η αναβολή της απόσυρσης των Arleigh Burke επηρέασε και το ελληνικό πολεμικό ναυτικό που τα ήθελε ως ενδιάμεση λύση.

Έτσι οι ΗΠΑ σε συνεργασία με τους Βρετανούς και Αυστραλούς μετατοπίζουν το εξοπλιστικό βάρος στην Άπω Ανατολή και στην επόμενη φάση αναμένεται να προχωρήσουν σε στρατηγική αναβάθμιση του οπλοστασίου τους ο Καναδάς και οι Ιαπωνία και η Ν.Κορέα επίσης σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Ωστόσο, η είδηση της Κίνας είναι στρατηγική στις πλουτοπαραγωγικές πηγές της Αφρικής και στους εμπορικούς δρόμους κυρίως προς την Ευρώπη, ολοκληρώνοντας την αναβάθμιση του παγκόσμιου ρόλου της σε οικονομική και στρατιωτική υπερδύναμη.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί η Κίνα έχει προχωρήσει πολύ και στο υβριδικό πεδίο, στον κυβερνοπόλεμο και στο στις ηλεκτρονικές απειλές αφού διαθέτει υψηλή τεχνολογία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα