Το Πεκίνο απέχει από το να απευθύνει συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν

Αποχή από το να απευθύνει συγχαρητήρια στον Τζο Μπάιντεν για την εκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ κάνει η Κίνα, με το Πεκίνο να εξηγεί σήμερα ότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το οριστικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

«Είδαμε ότι ο κ. Μπάιντεν κήρυξε τη νίκη του στις εκλογές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν. «Εξ όσων γνωρίζουμε, το αποτέλεσμα των εκλογών θα καθοριστεί από τους νόμους και τις διαδικασίες που ισχύουν στις ΗΠΑ», πρόσθεσε ο ίδιος, δύο ημέρες μετά τη νίκη του Δημοκρατικού υποψηφίου, που αμφισβητείται από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Αν και το Σάββατο υπήρξε συρροή συγχαρητηρίων, εκτός από την Κίνα και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία, το Μεξικό ή η Βραζιλία, απέχουν έως τώρα από το να απευθύνουν μήνυμα στον Τζο Μπάιντεν.

Στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο του 2016, ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είχε συγχαρεί τον νικητή την επομένη των εκλογών.

Εάν η ήττα του Ρεμπουμπλικάνου δισεκατομμυριούχου είναι πιθανόν να προκαλέσει αίσθηση ανακούφισης στην Κίνα, που έχει δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησε η Ουάσινγκτον το 2018, ορισμένοι ειδικοί σημειώνουν ότι το Πεκίνο μπορεί να φοβάται ότι ο Τζο Μπάιντεν θα του ασκήσει περισσότερες πιέσεις σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ερωτηθείς επ’ αυτού, ο Κινέζος εκπρόσωπος προειδοποίησε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την «κυριαρχία της, την ασφάλειά της και την ανάπτυξή της». «Ελπίζουμε ότι η επόμενη αμερικανική διοίκηση θα επιδείξει προθυμία συμφιλίωσης», είπε.

Οι σχέσεις μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ,  βρίσκονται στο χειρότερο σημείο τους εδώ και δεκαετίες αναφορικά με διαμάχες που σχετίζονται με σειρά θεμάτων, από την τεχνολογία και το εμπόριο έως το Χονγκ Κονγκ και τον κορονοϊό, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει εξαπολύσει μπαράζ κυρώσεων σε βάρος του Πεκίνου.

«Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ θα πρέπει να βελτιώσουν την επικοινωνία και τον διάλογο, να διαχειριστούν τις διαφορές τους επί τη βάσει του αμοιβαίου σεβασμού, να διευρύνουν την συνεργασία τους επί τη βάσει των αμοιβαίων συμφερόντων και να προωθήσουν την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα