Το παρασκήνιο των παραιτήσεων και τα βήματα έως την Εξεταστική Επιτροπή

Μετά την πολιτική αναταραχή που πυροδότησαν οι παραιτήσεις του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντα, το Μέγαρο Μαξίμου, αφού έστρεψε τους προβολείς στην κυβερνητική καταγραφή των γεγονότων, διεμήνυσε την ετοιμότητά του να περάσει στην επόμενη φάση την διακηρυγμένη επιδίωξή του και να χυθεί φως στην υπόθεση που αφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη.

Από την πρώτη στιγμή, στην Ηρώδου Αττικού αποσυνέδεαν τις δύο παραιτήσεις, εκθέτοντας τα διαφορετικά αίτια που τις προκάλεσαν, ενώ έδωσαν διαπιστευτήρια της θεσμικής ετοιμότητας της κυβέρνησης με την αποδοχή και των δύο αιτημάτων, που αφορούν τόσο στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής όσο και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, υπενθύμισε προς τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τα εξής:

«Αμέσως μόλις περιήλθε σε γνώση του πρωθυπουργού η περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης, κατόπιν και εγκρίσεως εισαγγελικής αρχής, για τον κ. Ανδρουλάκη, η κυβέρνηση επεδίωξε δια του κ. Γεραπετρίτη να τον ενημέρωσει πλήρως, αλλά ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε να μην ανταποκριθεί».

Ταυτόχρονα, όμως, προσδιόρισε τα δυο θεσμικά προαπαιτούμενα που πρέπει να συνοδεύσουν τη λειτουργία των δυο οργάνων.

Σε ό,τι αφορά στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την ελπίδα του, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη φορά να ανταποκριθεί και ο κ. Ανδρουλάκης, να παραστεί προσωπικά, προκειμένου να ενημερωθεί και να πάρει απαντήσεις για όλα τα σχετικά με τη νόμιμη επισύνδεση που τον αφορά, απαντήσεις που δεν θα αφήνουν περιθώριο για αυθαίρετα συμπεράσματα και συνωμοσιολογία».

Στο δε αίτημα για τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Οικονόμου κάνει διακριτή αναφορά στην: «αυτονόητη προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες εμπιστευτικότητας, εφόσον κατατεθεί ένα τέτοιο αίτημα η Κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά».

Αναφορικά με το πολιτικό αποτύπωμα των παραιτήσεων από το Μέγαρο Μαξίμου, υποστηρίζουν ότι δεν συνδέονται. Προς επίρρωσιν αυτού, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η παραίτηση του Διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ζητήθηκε μετά τις λανθασμένες ενέργειες που διαπιστώθηκαν στη διαδικασία των νόμιμων επισυνδέσεων.

Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημείωναν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία παρακολουθήσεων είναι νόμιμη, αφού έχει γίνει κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία, ωστόσο, δεν υπήρχε ενημέρωση στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό το πεδίο στελέχη με γνώση των γεγονότων, όπως αυτά παρατίθενται από κυβερνητικής πλευράς, έλεγαν από νωρίς ότι ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την υπόθεση μόλις την Πέμπτη και αμέσως ζήτησε την παραίτηση του Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Πρόσθεταν δε, με νόημα ότι εάν είχε παρασχεθεί νωρίτερα η δέουσα ενημέρωση, τότε θα ήταν και διαφορετική η κατάληξη της υπόθεσης.

Σε ό,τι αφορά στην παραίτηση του άλλοτε ισχυρού άνδρα του Μεγάρου Μαξίμου, από την κυβέρνηση κάνουν λόγο για «τολμηρή πράξη πολιτικής ευθιξίας», καθώς, όπως εξηγούσαν αρμόδιες πηγές, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ενημερώθηκε όπως και ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Πέμπτη, για τους λανθασμένους χειρισμούς σε νόμιμη επισύνδεση.

Μετά την ανακοίνωση της παραίτησης, κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν ότι ο Γρηγόρης Δημητριάδης επί έξι χρόνια «έχει σηκώσει πολύ μεγάλο βάρος κι έχει δεχθεί πολύ σκληρές επιθέσει». Σημείωναν δε ότι η θέση, στην οποία υπηρέτησε, αποτελεί μία από τις αποκαλούμενες «ηλεκτρικές καρέκλες», και παρέπεμπαν στα παραδείγματα ομολόγων του από το εξωτερικό, η μέση θητεία των οποίων, όπως στις ΗΠΑ, ανέρχεται σε 1,5 χρόνο.

«Η παραίτηση», έλεγαν τα ίδια στελέχη «έχει να κάνει με το κλίμα τοξικότητας που έχει αναπτυχθεί γύρω από το πρόσωπό του όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζεται με ένταση».

Συμπλήρωναν δε, ότι: «Ο κ. Δημητριάδης έχει στοχοποιηθεί επανειλημμένως με μυθεύματα και συκοφαντίες με σκοπό να τρωθεί ο ίδιος και να πληγούν η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός».

Σε πρώτο χρόνο, μάλιστα, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ξεκαθάριζαν ότι η παραίτησή του σε καμιά περίπτωση δεν σχετίζεται με το Predator, αφού ούτε ο ίδιος ούτε η κυβέρνηση έχουν καμιά σχέση, όπως κατηγορηματικά έχει δηλωθεί. Πρόσθεταν μάλιστα ότι ο ίδιος κατέθεσε αγωγές κατά εκείνων που επιχειρούν μέσω διαφόρων μυθιστορηματικών σεναρίων να τον συνδέσουν με διάφορα αφηγήματα.

Με βάση την κυβερνητική καταγραφή, όταν ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε, την Πέμπτη, για λανθασμένους χειρισμούς σε περίπτωση νόμιμης επισύνδεσης που διενεργήθηκε από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, η αντίδρασή του ήταν άμεση και αποφασιστική και ζήτησε την παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ. Η παραίτηση ανακοινώθηκε την Παρασκευή προκειμένου να οριστεί ταυτόχρονα αντικαταστάτης, ο διακεκριμένος διπλωμάτης, Θεμιστοκλής Δεμίρης.

Η συγκεκριμένη νόμιμη επισύνδεση, όπως έλεγαν κυβερνητικά στελέχη, έγινε κατόπιν ειδικής εισαγγελικής άδειας, για την οποία δεν ενημερώθηκε το Μέγαρο Μαξίμου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επιδίωξε, διά του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, να ενημερώσει τον κ. Ανδρουλάκη για ζητήματα που τον αφορούν σχετικά με την νόμιμη επισύνδεση. Παρότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, όπως έλεγαν αρμόδιες πηγές, δεν ανταποκρίθηκε, τόσο η κυβέρνηση όσο και οι αρμόδιες αρχές «παραμένουν στην διάθεση του κ. Ανδρουλάκη προκειμένου να τον ενημερώσουν και να απαντήσουν και στα ερωτήματα που διατυπώνει για τους λόγους που προχώρησε, κατόπιν εισαγγελικής άδειας, η διαδικασία νόμιμης επισύνδεσης».

Όπως τονίζεται απο την κυβέρνηση, «δεν υφίσταται ενδεχόμενο αλλαγής του θεσμικού πλαισίου περί υπαγωγής της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό». Καθεστώς, το οποίο όπως σημείωσαν ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, η κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε αλλαγές σε ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία της ΕΥΠ, ώστε να γίνουν διορθώσεις και βελτιώσεις.

Σημειώνεται πως οι νόμιμες επισυνδέσεις, με εισαγγελική έγκριση για λόγους εθνικής ασφάλειας, είναι πάγια πρακτική της ΕΥΠ επί όλων των κυβερνήσεων. Η Ελλάδα, μάλιστα, διαθέτει ένα από τα πιο αυστηρά πλαίσια στην Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η νομοθετική ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στην ΕΥΠ να μην ενημερώνει τα παρακολουθούμενα πρόσωπα για λόγους εθνικής ασφάλειας ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

«Πυρά» από την αντιπολίτευση

«Η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αποτελεί ομολογία ενοχής. Και σε κάθε περίπτωση δεν αναιρεί τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού, αντιθέτως τις επιβεβαιώνει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Κάποια στιγμή λοιπόν οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό. Γιατί εδώ δεν είναι ένα απλό ζήτημα, είναι ζήτημα Δημοκρατίας. Και όσο κι αν έχει επιχειρήσει αυτές τις μέρες με τη βοήθεια της των Μέσων Ενημέρωσης που έχουν την 108η θέση σε όλο τον κόσμο να κρύψει ένα μεγάλο σκάνδαλο ,το θέμα αυτό ακριβώς επειδή πρόκειται για ζήτημα Δημοκρατίας δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα θα έρθουν στο φως».

Σε ανάρτησή του στο Twitter,o Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «Οι ηχηρές παραιτήσεις υπό το βάρος του σκανδάλου των παρακολουθήσεων αποτελούν ομολογία ενοχής και επιβεβαιώνουν τις ευθύνες του ίδιου του πρωθυπουργού. O κ. Μητσοτάκης οφείλει να δώσει εξηγήσεις στον ελληνικό λαό για το δικό του “watergate”. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας».

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές 

«Πριν από 10 ημέρες κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου μου σύμφωνα με τα έγγραφα της αρμόδιας υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης και πρόσθεσε:

«Όλες αυτές τις μέρες η κυβέρνηση και το Μαξίμου προσπάθησαν συστηματικά να υποβαθμίσουν το θέμα με σωρεία δημοσιευμάτων και ψευδών ειδήσεων ακόμα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.

Σήμερα,  μετά από όλα αυτά , παραιτείται ο στενότερος συνεργάτης του πρωθυπουργού, αλλά και ο Διοικητής της ΕΥΠ.

Το πέπλο σιωπής και απαξίωσης με το οποίο προσπάθησαν  να καλύψουν μία τόσο σοβαρή υπόθεση καταρρέει.

Είναι απαράδεκτο, σε μία ευρωπαϊκή δημοκρατία να αποκαλύπτεται πως εκτός της απόπειρας παγίδευσης του κινητού μου τηλεφώνου με το Predator το Σεπτεμβρίου του 2021, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου, σήμερα να μαθαίνουμε ότι  η ΕΥΠ, η οποία υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, προχώρησε στην παρακολούθηση μου, κατά τη διάρκεια της εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Είναι τυχαία όλα αυτά κύριε Μητσοτάκη;

8 χρόνια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίστηκα με όλες μου τις δυνάμεις για τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας.

Δεν περίμενα ποτέ να με παρακολουθεί η Ελληνική Κυβέρνηση με τις πιο σκοτεινές πρακτικές.

Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του εκθέτουν τη χώρα διεθνώς. Η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση πολιτικών ευθυνών.

Δε θα επιτρέψω σε κανέναν να εργαλειοποιήσει αυτό το μείζον ζήτημα που θίγει τον πυρήνα της λειτουργίας των θεσμών και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας. Είναι δημοκρατικό μας καθήκον να προστατεύσουμε τα ανθρωπινά δικαιώματα και τις ελευθερίες των Ελλήνων πολιτών

Σήμερα είναι η ώρα της αλήθειας και της Δικαιοσύνης για όσους  η αλαζονεία και η αίσθηση ατιμωρησίας, τους κάνει ικανούς για όλα».

ΚΚΕ: Οι παραιτήσεις ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα έρευνας

«Οι παραιτήσεις του Γενικού Γραμματέα του πρωθυπουργού και του Διοικητή της ΕΥΠ ούτε ακυρώνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, στον οποίον άλλωστε λογοδοτούσαν άμεσα τα παραπάνω πρόσωπα, ούτε αναιρούν την αναγκαιότητα να ερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες για τις παρακολουθήσεις. Πολύ περισσότερο που από τις ίδιες τις παραιτήσεις γεννιούνται νέα μεγάλα ερωτηματικά. Άλλωστε, το θεσμικό πλαίσιο που διευκολύνει τέτοιου είδους πρακτικές είναι πολιτικό ζήτημα, που υπερβαίνει τα διαφορά πρόσωπα που αναλαμβάνουν το ρόλο της “Ιφιγένειας” για να κρυφτούν οι βασικές πολιτικές ευθύνες» επισήμανε το ΚΚΕ σε σχόλιό του.

Κυριάκος Βελόπουλος: Η ΝΔ έχει οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο την χώρα

Να πάει τώρα σε εκλογές, κάλεσε ο Κυριάκος Βελόπουλος τον πρωθυπουργό, σχολιάζοντας τις παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού.

“Η ΝΔ έχει οδηγήσει σε πολιτικό αδιέξοδο την χώρα”, τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σημειώνοντας ότι οι δύο αυτές παραιτήσεις “αποδεικνύουν, δυστυχώς, ότι η χώρα έχει μπει σε ένα επικίνδυνο μονοπάτι. Χρειάζεται κανονικότητα. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, χρειάζεται κυβέρνηση που δεν έχει εμπλακεί σε ανήθικες διεργασίες”.

“Διαθέτουμε το ηθικό πλεονέκτημα και καλούμε τον πρωθυπουργό να πάει τώρα σε εκλογές”, υπογράμμισε ο κ. Βελόπουλος.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25 

«Οι πρώτες κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού ήταν να πάρει υπό τον άμεσο έλεγχό του την Κρατική Ενημέρωση και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, κινήσεις που θα ζήλευαν τα πιο κακόφημα ολοκληρωτικά καθεστώτα», ανέφερε το ΜέΡΑ25 σε ανακοίνωσή του σχετικά με τις παραιτήσεις του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και του διοικητή της ΕΥΠ.

Σημειώνει ότι «η πρώτη κίνηση (μαζί με τις διάφορες “λίστες Πέτσα”) μας φιλοδώρησε τη θέση 108 στην κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου» και προσθέτει: «Η δεύτερη κίνηση εξελίσσεται σε βρόγχο για τον πρωθυπουργό, καθώς ένα παγόβουνο παρακρατικών παρακολουθήσεων λιώνει κάτω από τον ήλιο της ελάχιστης δημοσιογραφικής έρευνας που ξεφεύγει από την κυβερνητική μέγγενη».

«Ό,τι και να λέει η κυβέρνηση και οι “πηγές” της, προσπαθώντας να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες του πρωθυπουργού, είναι σαφές ότι η παραίτηση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού κ. Δημητριάδη, μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για την εμπλοκή του στις υποκλοπές, και του διοικητή της ΕΥΠ κ. Κοντολέοντα, έχουν να κάνουν με τις παράνομες παρακολουθήσεις και επισυνδέσεις, μέσω λογισμικών όπως το Predator που η ίδια η Google εκτιμούσε με μεγάλη βεβαιότητα ότι το έχουν προμηθευτεί ελληνικοί κυβερνητικοί φορείς», σχολιάζει το ΜέΡΑ25 και καταλήγει:

«Ήρθε η ώρα ο κ. Μητσοτάκης να πληρώσει το τίμημα του υπερσυγκεντρωτισμού του. Η ευθύνη δεν νοείται να σταματά στους “από κάτω”. Ο πρωθυπουργός οφείλει άμεσα είτε να κινήσει τις σχετικές διώξεις είτε να παραιτηθεί. Άλλος δρόμος για τον πρωθυπουργό και την Μητσοτάκης Α.Ε. δεν υπάρχει, όταν αναδεικνύονται τόσο σοβαρά “παιχνίδια” με την ίδια τη Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα