Το νέο εργαλείο που λανσάρει ο ΕΕΜ για τις τράπεζες και τα επιχειρηματικά δάνεια

Η μεγαλύτερη οικονομική πρόκληση που έφερε ο κορωνοϊός και η οποία μπορεί να μην έχει γίνει αισθητή ακόμη αλλά  θα την  βρούμε σίγουρα μπροστά  μας μετά το πέρας της καταιγίδας, είναι η αύξηση των ανισοτήτων. Ένα πρόβλημα κοινωνικού χαρακτήρα, το οποίο όμως έχει σημαντικές οικονομικές προεκτάσεις.

Γράφει η *Δάφνη Γρηγοριάδη

Είναι λογικό κάθε κρίση να  δημιουργεί αποκλίσεις, όπως για παράδειγμα άνισες συνέπειες μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, μεταξύ των διάφορων κλάδων της οικονομίας,  μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών και φυσικά  μεταξύ κρατών. Αναμένουμε  ότι  αυτή την φορά οι συνέπειες θα κατανεμηθούν ακόμη  πιο άνισα από  ότι στην προηγούμενη παγκόσμια κρίση – αυτή δηλαδή  του 2008.

Οι λόγοι είναι πολλοί, βασικότεροι εκ των οποίων η  άγνοια  σε παγκόσμιο επίπεδο για την πορεία της πανδημίας -όχι μόνο στις αρχές αλλά ακόμη και μετά την εύρεση του εμβολίου- η οποία δεν μας επιτρέπει να δούμε  άρα και να διαχειριστούμε τα πράγματα όπως είναι αλλά όπως φαίνονται, καθώς και η απουσία μιας κοινής πολιτικής δημόσιας υγείας στην Ευρώπη, δεν βοηθά τα αντανακλαστικά των κρατών – μελών.

Την  οικονομική ανομοιογένεια την μετά  covid εποχή  φαίνεται να αντιλαμβάνεται και η Ε.Ε  η οποία εργάζεται πυρετωδώς ώστε όταν έρθει η μέρα της επιστροφής στην κανονικότητα,  η μετάβαση να πραγματοποιηθεί ομαλά – στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό- και να μπορούμε να διαχειριστούμε τις ανισότητες που θα έχουν προκύψει.

Για αυτό τον λόγο ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός της Ε.Ε πρόκειται να λανσάρει ένα νέο εργαλείο προς όλες τις τράπεζες των μελών της  το οποίο θα μετρά με μεγαλύτερη ακρίβεια και περισσότερα κριτήρια το ρίσκο των δανείων αλλά θα μπορεί να επαναπροσδιορίσει  και την αποπληρωμή των δόσεων του δανειολήπτη την μετά covid εποχή. Δηλαδή μετά το πέρας της αναστολής πληρωμών των δόσεων όπου ο κάθε οφειλέτης ή επιχείρηση θα κληθεί να  καταβάλει κανονικά τις δόσεις του.

Το εργαλείο αυτό θα βοηθήσει ιδιαίτερα στην διαχείριση των επιχειρηματικών δανείων και κατ’ επέκταση στην λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων καθώς θα διεξαχθούν λεπτομερέστερες έρευνες για την πορεία κάθε κλάδου της οικονομίας.  Όταν φτάσει η ώρα  εξυπηρέτησης των δόσεων, η αποπληρωμή και ο κίνδυνος κάθε δανείου θα πρέπει να υπολογίζονται κυρίως με  ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Τα ποσοτικά δεν θα μπορούν να  αποτυπώσουν  πλήρως την πραγματική εικόνα, καθώς οι  συνέπειες οχι μόνο είναι άνισες από κατηγορία σε κατηγορία αλλά ακόμη και εντός της κάθε κατηγορίας. Έτσι, σκοπός είναι να συλλεχθούν και να αξιοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ποιοτικά δεδομένα ώστε και η τράπεζα να είναι σε θέση να προσδιορίσει με ακρίβεια  τον κίνδυνο που πρόκειται να έχει αλλά και ο δανειολήπτης να λάβει μια ρύθμιση στα μέτρα του.

Αυτή θα λέγαμε πως είναι η πρόκληση της οικονομικής επιστήμης στην σύγχρονη εποχή – ανεξάρτητα από την υγειονομική κρίση- δηλαδή το πώς θα ενσωματώσουμε στην μαθηματική προτυποποίηση και τα ποιοτικά στοιχεία.  Η χρήση τέτοιου είδους εργαλείων θα επισπεύσει την μετάβαση στην κανονικότητα.  Έως τότε συνεχίζουμε να βασιζόμαστε στα έκτακτα μέτρα.

Επιχειρώντας αλλιώς…

Σύμφωνα με στοιχεία της ΓΕΜΗ για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020 οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων έφτασαν τις 8.681 ενώ οι διαγραφές τις 3.607 δημιουργώντας ένα θετικό ισοζύγιο 5.074 επιχειρήσεων.   Στην κατάσταση αυτή συνέβαλαν και τα μέτρα προσωρινού χαρακτήρα τα οποία “κράτησαν” τις επιχειρήσεις ώστε να μην έχουμε περισσότερα λουκέτα από ανοίγματα.

Βέβαια το πόσες τελικώς θα τα καταφέρουν θα φανεί μετά το πέρας του παγώματος των υποχρεώσεων και των αναστολών συμβάσεων. Στα σκαριά βρίσκεται πάντως και η θέσπιση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα διευκολύνει τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων καθώς είναι προτιμότερο να συγχωνευτούν παρά να βάλουν λουκέτο. Το συγκεκριμένο νομοθέτημα αναμένουμε να έχει επίσης θετική επίδραση καθώς οι επιχειρήσεις και ειδικά οι μικρές και μεσαίες θα αυξήσουν το μέγεθος τους, θα γίνουν  ανταγωνιστικότερες και περισσότερο εξωστρεφείς στην διεθνή σκηνή  και θα αποκτήσουν  ευκολότερη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση.

Δάφνη Γρηγοριάδη – Οικονομική Αναλύτρια

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα