Το νέο αμυντικό δόγμα της χώρας συζητείται σήμερα στη Βουλή

Σε νέα φάση μπαίνουν  οι Ένοπλες Δυνάμεις και η άμυνα της χώρας με όσα θα περιγράψει σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τους εξοπλισμούς και την αμυντική πολιτική της χώρας.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη τονίσει την ανάγκη η σημερινή συζήτηση στη Βουλή να διεξαχθεί σε κλίμα συνεννόησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεδομένου ότι τα συγκεκριμένα ζητήματα έχουν εθνικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να περιγράψει το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας όπως αυτό θα διαμορφωθεί τουλάχιστον για τα επόμενα 12 χρόνια. Θα αναφερθεί σε μία σειρά από σημαντικές αλλαγές, οι οποίες θα συνθέσουν μια τελείως διαφορετική και σύγχρονη εικόνα σε ό,τι αφορά την αμυντική θωράκιση της Ελλάδας.

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι σε γενικές γραμμές του πλαισίου καθώς δεν θα δώσει διαβαθμισμένες πληροφορίες, ενώ πιο συγκεκριμένος θα είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας στην κλειστή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής που θα ακολουθήσει.

Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να περάσουν οι Ένοπλες Δυνάμεις σε μια νέα εποχή.

Πιο συγκεκριμένα αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων δίπλα στις μεγάλες προμήθειες θα αξιοποιούνται όλα τα όπλα του σύγχρονου πολέμου όπως drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar και αντιπυραυλική προστασία.

Επίσης θα αξιοποιηθεί η τεχνολογία τόσο στρατηγικά όσο και πρακτικά. Για παράδειγμα θα ενταχθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις η κυβερνοάμυνα ενώ ιδρύματα του Στρατού θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή δικών μας πρότυπων όπλων.

Από τις πιο σημαντικές αλλαγές είναι και η προϋπόθεση στις προμήθειες να υπάρχει συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία, δηλαδή την ΕΑΒ, τα Ναυπηγεία και τα Αμυντικά Συστήματα. Δηλαδή δεν θα δίνεται καμία προμήθεια αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή του ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.

Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει πως όλα αυτά θα πλαισιωθούν από μία συνολική δέσμη μέτρων που θα έχουν σχέση με τη νέα οργάνωση της στρατιωτικής θητείας, τη νέα οικονομική ενίσχυση όπου θα εξηγήσει γιατί δίνονται αυξήσεις και γιατί τώρα, αλλά και τη νέα διάταξη των στρατοπέδων με επιχειρησιακά και όχι με γεωγραφικά κριτήρια.

Θα υπογραμμίσει δε τη σημασία που έχει η άμυνα και η σταθερότητα για την κοινωνία στο σύγχρονο γεωπολιτικό περιβάλλον και θα αναφερθεί στο ρόλο της ανάπτυξης στην οικονομία προκειμένου να τροφοδοτεί μεταξύ άλλων και την άμυνα.

Όλα αυτά σε μια στιγμή που το ζήτημα των αυξήσεων στους ενστόλους έχει προκαλέσει ενδοκυβερνητικές αναταράξεις. Το μήνυμα του Μεγάρου Μαξίμου ότι δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο ευαίσθητοι υπουργοί , υφυπουργοί και βουλευτές ήταν σαφές μαζί με τη διαβεβαίωση ότι η οικονομική πολιτική ασκείται κεντρικά.

«Όλοι θέλουμε με σωστό τρόπο και χωρίς η χώρα να περάσει ξανά τις μαύρες ημέρες της χρεωκοπίας, να επιστραφούν στην κοινωνία, τα περισσότερα από αυτά που στερήθηκε τα προηγούμενα χρόνια», λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού. Εξηγούν δε ότι οι αυξήσεις στους ενστόλους των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελούν εθνική προτεραιότητα ενώ είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος όλων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα