Επίθεση στην κυβέρνηση για την πολιτική της στον τομέα του πολιτισμού εξαπολύει, με ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25, επικαλούμενο έκθεση της Eurostat στις 16 Ιουνίου, με την οποία δημοσιοποίησε τις οικονομικές παροχές κάθε κράτους για τον πολιτισμό, βάσει του οποίου η Ελλάδα είναι η τελευταία της Ευρώπης σε δημόσιες δαπάνες για τον πολιτισμό, ως ποσοστό του ΑΕΠ, με μόλις 0,3% έναντι 1% του ευρωπαϊκού μέσου όρου (2018).
Το ΜέΡΑ25 θεωρεί ότι «δεν είναι καθόλου τυχαία η σύμπτωση με την απόφαση κατάργησης των καλλιτεχνικών μαθημάτων και της μουσικής από τη Μέση Εκπαίδευση που ανακοινώθηκε χθες». Επισημαίνει επίσης, ότι η υπουργός Παιδείας κατάφερε να καταργήσει τα «επικίνδυνα» μαθήματα για την κυβέρνηση, αυτά των καλλιτεχνικών και των κοινωνικών επιστημών. Φοβούνται, υποστηρίζει το ΜέΡΑ25, την τέχνη «γιατί είναι πολιτική, γιατί αφορά την ελευθερία του ατόμου να εκφραστεί και να προβεί σε δράσεις. Επηρεάζει και αυτούς που την παράγουν, αλλά και αυτούς που την βλέπουν».
Επίσης, προστίθεται στην ανακοίνωση, το μάθημα των Καλλιτεχνικών στο Λύκειο συμπεριλαμβάνει χιλιάδες υποψηφίους καθώς αφορά τις Αρχιτεκτονικές σχολές, τις σχολές Γραφιστικής, Συντήρησης Έργων Τέχνης και Διακόσμησης, αλλά και τις Σχολές Καλών Τεχνών. Οι εισακτέοι σε αυτές τις σχολές είναι 1.500 περίπου. Όλοι αυτοί σπρώχνονται προς τους ιδιώτες παρόχους και η εκπαίδευση γίνεται ακόμα πιο ταξική. Όποιος έχει λεφτά, έχει πρόσβαση και στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναφέρει.
Τέλος, το ΜέΡΑ25 εκφράζει την ελπίδα, ότι «πίσω από αυτή την απόφαση δεν κρύβεται διαθεσιμότητα για τους καθηγητές των ειδικοτήτων αυτών και δεν θα επαναληφθεί η ιστορία του 2013, με την κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και 2.500, περίπου, καθηγητές σε διαθεσιμότητα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ