Το μεγάλο «καλάθι» παροχών, οι εκπλήξεις και το άνοιγμα στη νέα γενιά

Το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης αποτελεί, κατά τα ειωθότα της ελληνικής πολιτικής σκηνής, πεδίο εξαγγελιών παροχών και θετικών μέτρων από τον εκάστοτε πρωθυπουργό. Ο νυν επικεφαλής της κυβέρνησης δεν αποτέλεσε εξαίρεση, άλλωστε υπό το «βάρος» των ανατιμήσεων σε ρεύμα και βασικά αγαθά, οι παρεμβάσεις και η υιοθέτηση μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, κρίνονταν επιβεβλημένες. Οι χθεσινές ανακοινώσεις έκρυβαν εκπλήξεις, μιας και το «καλάθι» των παροχών αποδείχθηκε μεγαλύτερο απ’ ότι ίσως αναμενόταν.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Η αναθεώρηση επί τω βέλτιστω στο 5,9% από το 3,6% του ρυθμού ανάπτυξης του ελληνικού ΑΕΠ για το 2021, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έδωσε άμεσα τις απαντήσεις αναφορικά με το πού και πώς βρέθηκαν τα χρήματα για τις παροχές. Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργεί η ραγδαία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως άλλωστε εκφράστηκε από το άλμα του ΑΕΠ κατά 16,2% το β΄τρίμηνο του 2022, αποδεικνύεται μεγάλος και δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη θετικών μέτρων.

Το Μαξίμου αποτιμά το συνολικό πακέτο παροχών, παρεμβάσεων και φοροελαφρύνσεων που ανακοίνωσε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στα 3,5 δισ.ευρώ. Να θυμίσουμε ότι οι κυβερνητικές «πηγές» διέρρεαν τις τελευταίες ημέρες και εν αναμονή των εξαγγελιών στη ΔΕΘ, ότι το πακέτο θα έφτανε το 1,5 δισ.ευρώ, κοστολόγηση, βεβαίως, διόλου ευκαταφρόνητη.

Η πρώτη έκπληξη, λοιπόν, αφορούσε το εύρος και το ύψος των συνολικών παροχών, που συνάδει με τη «γενναία» αναθεώρηση του στόχου για το ΑΕΠ στο 5,9%, που η αλήθεια είναι πως ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Κάτι ξέρουν περισσότερο προφανώς στο Μαξίμου σχετικά με την πορεία της οικονομίας, για να «δεσμευτεί» δημοσίως ο πρωθυπουργός για την κατάκτηση αυτής της υψηλής κορυφής από την ελληνική οικονομία. Διότι σε διαφορετική περίπτωση, κυρίως αν οι τελικοί αριθμοί δεν πιάνουν ούτε κατά προσέγγιση τον χθεσινό εξαγγελθέντα στόχο (απέχουν παρασάγγας δηλαδή), τότε η κυβερνητική αστοχία θα είναι πρώτου μεγέθους και ασφαλώς θα τεθούν ισχυρές αμφιβολίες για την υλοποίηση του προγράμματος.

Άνοιγμα στη νέα γενιά

Ιδιαίτερη εντύπωση από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, έκανε το άνοιγμα προς τη νέα γενιά, που εμπεριέχει ισχυρούς πολιτικούς συμβολισμούς αλλά και ουσία. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να «εισχωρήσει» στο προνομιακό πολιτικό «πεδίο» που κυριαρχεί εδώ και χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή στις νεαρές ηλικίες, να αποκτήσει έρεισμα και δίαυλο επικοινωνίας μ’ αυτές. Αποτελεί, όπως φαίνεται από το «μέγεθος» των εξαγγελιών και το Εθνικό σχέδιο Δράσης που το συνοδεύει, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, το άνοιγμα προς τη νέα γενιά, στην οποία η Νέα Δημοκρατία καταγράφει τουλάχιστον μέτριες επιδόσεις σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις.

Πέραν των παροχών που αφορούν την κινητή τηλεφωνία, το Internet κτλ, η εξαγγελία που ξεχώρισε ήταν αυτή της κρατικής επιδότησης έως 1.200 ευρώ, για την πρόσληψη νέων μέχρι 29 ετών. Προσφέρεται, έτσι, το κίνητρο σε επιχειρήσεις, που θα λάβουν επιδότηση 600 ευρώ, να προσλάβουν νέους χωρίς προϋπηρεσία και φυσικά δίνεται η ευκαιρία, μαζί με την παροχή 600 ευρώ σε νεαρούς και νεαρές να ενταχθούν στην εργασιακή αγορά με άκρως ευνοϊκές συνθήκες. Είναι ένα μέτρο, που αν υλοποιηθεί χωρίς αποκλίσεις, δύναται να ενισχύσει τη συνολική προσπάθεια καταπολέμησης της αδήλωτης και μαύρης εργασίας, δίδοντας ουσιαστικές ευκαιρίες στους νέους. Ίδωμεν…

Σ’ ό,τι αφορά στο πλέγμα των άλλων εξαγγελιών, πέραν των αναμενόμενων φοροελαφρύνσεων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις (μείωση ΕΝΦΙΑ, φόρου στις επιχειρήσεις κτλ), κομβικό σημείο αποτέλεσε η ανακοίνωση για την ίδρυση ειδικού Ταμείου, που θα καλύπτει το 80% των αυξήσεων στο ρεύμα σ’ όλα τα νοικοκυριά, μέσω σχετικής επιδότησης. Το ιδιαίτερο με τον εν λόγω μέτρο, είναι πως δεν θα σχετίζεται μόνο με τα αποκαλούμενα ευάλωτα νοικοκυριά ή τις επιχειρήσεις, αλλά θα καλύπτει όλο το «φάσμα» των καταναλωτών, γεγονός που αν μη τι άλλο, έχει θετικό πρόσημο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα