Το “λουκέτο” στο γραφείο του ΔΝΤ και η νέα σχέση που αρχίζει με την Ελλάδα

Το γραφείο του ΔΝΤ στην Αθήνα σε λίγους μήνες θα κλείσει, σηματοδοτώντας την απουσία της ανάγκης για συνεχή επιτήρηση της χώρας από τον δανειστή. Η κίνηση αυτή – που έγινε κοινή συναινέσει με την ηγεσία του Ταμείου – έχει κυρίως συμβολικό χαρακτήρα.

Έχει και οικονομικό-επενδυτικό συμβολισμό, αφού η θέση του Ταμείου έχει ειδική σημασία για τις αγορές. Το ίδιο και οι εκθέσεις του.

Αυτός είναι και ο λόγος που η “σχέση” του ταμείου με την Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι στενή, αλλά πλέον επιδιώκεται να ισχύουν άλλοι όροι.

Η χθεσινή συζήτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελείου του με τη νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα διήρκεσε πολλή ώρα και έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα.

Το λουκέτο

Το θέμα του γραφείου της Αθήνας (σ.σ. στεγάζεται στο κτίριο της ΤτΕ), όπως επισημάνθηκε από κυβερνητικές πηγές, προχωρά ήδη, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να έχει έρθει ήδη σε επικοινωνία με το Ταμείο, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το κλείσιμο του.

Ωστόσο, αυτή η κίνηση φέρεται ότι θα απαιτήσει αναγκαστικά κάποιους μήνες. Πιθανόν να γίνει μετά την επόμενη επίσημη μετα-προγραμματική αποστολή του Ταμείου που έχει προγραμματιστεί για τον Μάιο.

Τα θέματα

Η “κουβέντα” όμως μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ευρύτερη. Τέθηκαν στις βασικές τους αρχές όλα τα θέματα, μεταξύ αυτών και τα χαμηλότερα πλεονάσματα που έχει ζητήσει η Αθήνα.

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει εδώ και καιρό τη συμφωνία του για την ανάγκη μείωσής τους. Αποτελεί  έτσι έναν δυνητικό σύμμαχο της Αθήνας έναντι των πιέσεων από πλευρές της Eυρωζώνης, όπως ο ESM και η Γερμανία που προς το παρόν διατηρούνται.

Στο σημείο αυτό αρχίζει να φαίνεται η νέα σχέση που αρχίσει να διαμορφώνεται με την Αθήνα. Το ΔΝΤ διαφωνεί προς το παρόν με την ελληνική θέση ότι με χαμηλότερα πλεονάσματα το χρέος θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμο χωρίς πρόσθετες παρεμβάσεις στο χρέος από τους εταίρους της ΕΕ (και τούτο διότι προβαίνει σε δυσμενείς προβλέψεις τόσο για το ΑΕΠ όσο και για το κόστος δανεισμού).

Η κυβέρνηση προσβλέπει, ειδικά μετά την αποχώρηση του Πολ Τόμσεν τον Μάιο (λόγω συνταξιοδότησης), σε μία αλλαγή της θέσης του Ταμείου και σε μία στήριξη των ελληνικών συμφερόντων. Το ίδιο ισχύει και για το νέο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής του δανείου με το ΔΝΤ.

Τα επόμενα βήματα

Το ΔΝΤ θα μετέχει στις “καθόδους” στην Αθήνα των θεσμών της ΕΕ που έχουν προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο και για τον Μάρτιο. Μία ακόμη ευκαιρία για ζυμώσεις θα υπάρχει τον Απρίλιο, κατά την καθιερωμένη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ με την Παγκόσμια Τράπεζα, ενώ τον Μάιο έχει σχεδιασθεί η κάθοδος του Ταμείου για την μεταμνημονιακή του παρακολούθηση. Η ετήσια έκθεσή του έχει προγραμματιστεί για το τέλος του έτους.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο πέραν του θέματος του ΑΕΠ έχει διαφωνίες και για άλλα πεδία, όπως είναι το πτωχευτικό δίκαιο και η προστασία της 1ης κατοικίας. Η παρακολούθηση λοιπόν θα γίνεται πλέον εξ αποστάσεως και μέσω των αποστολών του στην Αθήνα.

Στη χθεσινή συνάντηση, τον Πρωθυπουργό συνόδευε ο υπουργός Ανάπτυξης  και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Άλεξ Πατέλης και ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μιχάλης Ψαλιδόπουλος.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα