Site icon The Indicator

Το λόμπι της ατομικής ενέργειας εκμεταλλεύεται το μπλακ άουτ της Ισπανίας

Οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη από την περασμένη εβδομάδα προωθούν την αγαπημένη τους ενεργειακή πηγή ως αποτρεπτικό μέσο για καταστάσεις χάους, όπως αυτές που προκλήθηκαν πριν λίγες ημέρες σε Ισπανία και Πορτογαλία εξαιτίας του μπλακ άουτ και των παρατεταμένων διακοπών ρευματοδότησης.

Οι οπαδοί της ενέργειας που παράγεται από την πυρηνική σχάση ισχυρίζονται ότι η διέλευση περισσότερης πυρηνικής ενέργειας μέσω του δικτύου μπορεί να βοηθήσει στη διασφάλιση σταθερής παροχής ενέργειας και την υποστήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως η αιολική και η ηλιακή.

(AP Photo/Juan Karita)

«Αν θέλετε πολλή ενέργεια και θέλετε να είναι απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα, τότε η πυρηνική ενέργεια είναι η επιλογή σας», δήλωσε σε συνέντευξή της η Σουηδή υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Έμπα Μπους.

Ωστόσο, ειδικοί επιστήμονες και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν πείθονται εύκολα. Ενώ παραδέχονται ότι η συνολική αύξηση της ισχύος μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν είναι πεπεισμένοι ότι η πυρηνική ενέργεια θα είχε αποτρέψει τις διακοπές ρεύματος που προκλήθηκαν από μια ξαφνική απώλεια ισχύος στο δίκτυο της Ιβηρικής. Τονίζουν ότι τα δίκτυα της Ευρώπης, όπως και αυτά της Ισπανίας, χρειάζονται αναβαθμίσεις, καλύτερες συνδέσεις και περισσότερη τεχνολογία αποθήκευσης, όπως οι μπαταρίες, για να διατηρείται σταθερή η ισχύς.

Η ατομική ενέργεια επανακάμπτει

Οι όλο και περισσότερες φωνές υποστήριξης της χρήσης πυρηνικών αντιδραστήρων καταδεικνύει την αργή ανάκαμψη της ατομικής ενέργειας στην Ευρώπη. Δεν πάει και πολύς καιρός που είχε απαξιωθεί από μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης, όμως οι υποστηρικτές της πλέον έχουν βρει ένα πιο ανεκτικό κοινό, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να διακόψει τους ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία και να προμηθεύεται περισσότερη ενέργεια από ενδοκοινοτικές πηγές.

«Αυτό που διακυβεύεται είναι η ανθεκτικότητα και… η άμυνα της Ευρώπης — η Ευρώπη δεν μπορεί να αμυνθεί χωρίς ένα ισχυρό ενεργειακό σύστημα», δήλωσε η Μπους.

Σκληρή αντιπαράθεση στην Ισπανία

Χθες Τετάρτη, πολιτικοί της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης στην Ισπανία ζήτησαν τη διεξαγωγή ανεξάρτητης κοινοβουλευτικής έρευνας για τους λόγους που προκλήθηκε το γενικευμένο μπλακ άουτ και επιτέθηκαν στην επικεφαλής του Διαχειριστή του δικτύου της Μαδρίτης, Μπεατρίθ Κορρεδόρ, η οποία διορίστηκε από την κυβέρνηση.

Ο Τζόρντι Σεβίγια, πρώην επικεφαλής του εν μέρει κρατικού φορέα εκμετάλλευσης δικτύου της Ισπανίας, επέκρινε επίσης τον «ανανεώσιμο μεσσιανισμό» της σοσιαλιστικής κυβέρνησης σε ένα άρθρο γνώμης, υποστηρίζοντας ότι κινήθηκε πολύ γρήγορα για να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.

Η κυβέρνηση όμως από την πλευρά της επιμένει ότι περισσότερη πυρηνική ενέργεια δεν θα είχε βοηθήσει ιδιαίτερα. «Η πυρηνική παραγωγή λειτούργησε λίγο πριν από τη διακοπή και αποσυνδέθηκε, όπως ακριβώς και οι άλλες τεχνολογίες», δήλωσε εκπρόσωπος του ισπανικού Υπουργείου Οικολογικής Μετάβασης.

«Η πυρηνική παραγωγή ενέργειας δεν ήταν πιο ανθεκτική από οποιαδήποτε άλλη πηγή παραγωγής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, υποστηρίζοντας ότι οι ατομικοί αντιδραστήρες χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο για να ενεργοποιηθούν μετά από μια διακοπή σε σχέση με άλλες πηγές.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ  δήλωσε ότι  δεν υπάρχουν «αποδεικτικά στοιχεία» ότι η έλλειψη πυρηνικής ενέργειας προκάλεσε τη διακοπή ρεύματος, κατηγορώντας τα μέλη της αντιπολίτευσης ότι ενεργούν ως «ερασιτέχνες λομπίστες» για τον τομέα.

(AP Photo/Ng Han Guan, File)

«Δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε ούτε ένα χιλιοστό» από τα σχέδια της κυβέρνησης να ενισχύσει τις επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, πρόσθεσε. «Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι απλώς το μέλλον, είναι ο μόνος τρόπος για την επαναβιομηχάνιση της Ισπανίας» είπε ο αρχηγός της ισπανικής κυβέρνησης.

Η συζήτηση σχετικά με την επανεκκίνηση των ατομικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής της Ισπανίας τροφοδοτείται κυρίως από το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, που από την αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η απόφαση της Μαδρίτης το 2019 να κλείσει τους επτά πυρηνικούς αντιδραστήρες της χώρας έως το 2035 θα πρέπει να ακυρωθεί.

Στις Βρυξέλλες, η Ισπανία συμμετέχει στην ομάδα των «Φίλων των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», η οποία θεωρείται μια ελαφρώς συγκαλυμμένη αντίπαλη συμμαχία απέναντι στις φιλοπυρηνικές χώρες της ΕΕ. Τα τελευταία χρόνια, οι συζητήσεις για την πυρηνική ενέργεια έχουν εξελιχθεί σε συζητήσεις για τη νομοθεσία που θα διέπει από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το υδρογόνο.

Πηγή: POLITICO

Exit mobile version