Το Κίεβο ζητεί σύνοδο κορυφής με Γαλλία και Γερμανία, μετά τις νέες μάχες με τους αυτονομιστές

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής του σχήματος “Νορμανδία’ με τη Γαλλία, τη Ρωσία και τη Γερμανία για τον κατευνασμό της έκρηξης της βίας με τους φιλορώσους αυτονομιστές στις ανατολικές επαρχίες της χώρας.

Η πρόσφατη κλιμάκωση των μαχών σε αυτή την περιοχή κατάφερε ένα πλήγμα στην εκεχειρία, που ισχύει από τον Ιούλιο και είχε δώσει ελπίδες για μια λύση σε αυτό τον πόλεμο που ξέσπασε μετά την άνοδο στην εξουσία το 2014 των φιλοδυτικών στο Κίεβο, την οποία ακολούθησε η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία.

“Η συνάντηση της Νορμανδίας προετοιμάζεται. Πρέπει να γίνει”, δήλωσε ο Ζελένσκι.

Η σύνοδος κορυφής του σχήματος “Νορμανδία”, με τη συμμετοχή των προέδρων της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της καγκελαρίου της Γερμανίας, αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία θεωρείται ως ο υποστηρικτής των αυτονομιστών.

Η προηγούμενη σύνοδος του σχήματος Νορμανδία στο Παρίσι τον Δεκέμβριο του 2019 είχε επιτρέψει μεν μια μικρή πρόοδο αλλά η ειρηνευτική διαδικασία βρέθηκε εκ νέου σε αδιέξοδο. Αν μια νέα σύνοδος κορυφής δεν υλοποιηθεί, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συναντήσει “καθέναν από τους ηγέτες” χωριστά.

Μια τέτοια συνάντηση θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει τις πρώτες διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο μεταξύ του Ζελένσκι και του Πούτιν χωρίς τη γαλλογερμανική διαμεσολάβηση μετά την εκλογή του Ουκρανού ηγέτη στην προεδρία το 2019.

Σύμφωνα με παρατηρητές, η τελευταία κλιμάκωση στο μέτωπο μπορεί να είναι μια απάντηση στις κυρώσεις του Κιέβου που επιβλήθηκαν τον Φεβρουάριο κατά του Ουκρανού βουλευτή Βίκτορ Μεντβεντσούκ, πολύ στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου.

“Καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν συνέπειες. Καταλαβαίνουμε ότι ο αριθμός των ένοπλων προκλήσεων στο μέτωπο αυξήθηκε”, δήλωσε σήμερα ο Ζελένσκι.

Το 2020, οι εμπόλεμες πλευρές είχαν συμφωνήσει σε μια νέα εκεχειρία που τηρείτο λίγο έως πολύ από τον Ιούλιο, δηλαδή για τη μεγαλύτερη περίοδο από την αρχή του πολέμου.

Πέρυσι, η Ουκρανία έκανε λόγο για 50 στρατιώτες νεκρούς στις δυνάμεις της έναντι 100 το 2019, αλλά από την αρχή της χρονιάς, η ένταση άρχισε να ανεβαίνει ξανά.

Από τα μέσα Φεβρουαρίου, οκτώ Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στη γραμμή του μετώπου. Οι αυτονομιστές ανακοίνωσαν τον θάνατο τριών μαχητών την Παρασκευή.

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Μόσχα και τους αυτονομιστές, και το Κρεμλίνο επέρριψε την ευθύνη στην Ουκρανία δηλώνοντας την Πέμπτη “βαθιά ανησυχία για τις αυξανόμενες εντάσεις”.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα