

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπεν Χαμάντ Αλ-Θάνι χαιρέτισε σήμερα τη δέσμευση των χωρών που παράγουν αέριο να “διασφαλίσουν τη σταθερότητα των αγορών” ενώπιον ηγετών σημαντικών χωρών παραγωγών αερίου που έχουν συγκεντρωθεί στην Ντόχα.
Πρόεδροι, πρωθυπουργοί ή υπουργοί έντεκα χωρών μελών του Φόρουμ χωρών εξαγωγέων αερίου (FPEG) συγκεντρώθηκαν στην Ντόχα εν μέσω κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση που κάνει να πλανάται η απειλή στις προμήθειες αερίου από τη Ρωσία στην Ευρώπη και συμβάλλει σε μια εκτόξευση των τιμών στον τομέα αυτόν.
“Οι ρωσικές εταιρίες είναι πλήρως δεσμευμένες στα υπάρχοντα συμβόλαια”, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ, χωρίς να σχολιάσει την κατάσταση της χώρας του οι σχέσεις της οποίας με τις δυτικές χώρες διέρχονται τη χειρότερη κρίση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου λόγω της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία.
“Εκτιμούμε τις προσπάθειες όλων των μελών (του FPEG) που εργάστηκαν σκληρά προκειμένου να διασφαλίσουν τον αξιόπιστο εφοδιασμό με φυσικό αέριο της παγκόσμιας αγοράς και για να διατηρήσουν τη σταθερότητα αυτών των αγορών”, δήλωσε ο εμίρης του Κατάρ ενώπιον των συμμετεχόντων.
Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραΐσι, που έφθασε χθες, Δευτέρα, για μια διμερή συνάντηση με την ηγέτη των Εμιράτων, επέμεινε από την πλευρά του στις “σημαντικές ικανότητες παραγωγής και εξαγωγής αερίου” της χώρας του.
“Παρά τις βάναυσες και παράνομες κυρώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, το Ιράν ήταν σε θέση να μπορεί να υπολογίζει στους ειδικούς του και μπόρεσε να υιοθετήσει πολλές στρατηγικές”, πρόσθεσε.
Τον Νοέμβριο επαναλήφθηκαν στη Βιέννη οι διαπραγματεύσεις για τον ιρανικό πυρηνικό φάκελο που αποσκοπούν στη διάσωση της συμφωνίας του 2015 η οποία είχε επιτρέψει την άρση διεθνών οικονομικών κυρώσεων κατά του Ιράν με αντάλλαγμα αυστηρά όρια στο πυρηνικό πρόγραμμά του ώστε να μην μπορεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Οι ΗΠΑ εγκατέλειψαν τη συμφωνία το 2018 υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, που έκρινε πως δεν επαρκούσε, και επανέφεραν τις κυρώσεις. Σε αντίποινα, η Τεχεράνη παραβίασε σε μεγάλο βαθμό τους περιορισμούς στις πυρηνικές δραστηριότητές της.
Σύμφωνα με το FREG, τα 11 μέλη του –Κατάρ, Ρωσία, Ιράν, Αλγερία, Βολιβία, Αίγυπτος, Ισημερινή Γουινέα, Λιβύη, Νιγηρία, Τρινιδάδ και Τομπάγκο και Βενεζουέλα– και δέκα συνδεδεμένες χώρες αντιπροσωπεύουν το 70% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων αερίου και το 51% των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, άλλοι δύο μεγάλοι εξαγωγείς, δεν είναι μέλη του Φόρουμ.
Σχετικά Νέα
Πουέρτο Ρίκο: Η κυβέρνηση απαιτεί απαντήσεις από τη Luma για το γενικό μπλακ άουτ
Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η ενεργειακή κρίση στο Πουέρτο Ρίκο, μετά το γενικευμένο μπλακ.
Ντόναλντ Τραμπ: Δεν θα διεξάγεται δίκη για την υπόθεση κάθε αλλοδαπού που θα απελαύνεται
Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Truth Social ότι η κυβέρνησή.
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.