Το Ισραήλ στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Ισραήλ εκπροσωπείται με τρεις ταινίες στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

Ø  Η Βαλέρια παντρεύεται της Michal Vinik

Ø  Ευσυνείδητος πολίτης του Idan Haguel

Ø  Τα μήλα έχουν κόκκινη γεύση του Ehab Tarabieh


Η Βαλέρια παντρεύεται της Michal Vinikhttps://www.filmfestival.gr/images/tiff/63/films/valeria-is-getting-married.jpg
Ισραήλ, 2022, 76’

Σάββατο 12 Νοεμβρίου, 17:00

Αίθουσα Σταύρος Τορνές

Κυριακή 13 Νοεμβρίου, 13:00

Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη

Η Βαλέρια, μια νεαρή Ουκρανή, φτάνει στο Ισραήλ για να γνωρίσει τον μέλλοντα σύζυγό της. Ο γάμος τους έχει κανονιστεί μέσω διαδικτύου – ακριβώς όπως και ο γάμος της αδερφής της, της Κριστίνα, που ζει ήδη εδώ και χρόνια παντρεμένη στο Ισραήλ. Παρότι η Κριστίνα μοιάζει ικανοποιημένη με τη ζωή της, η άφιξη της Βαλέρια θα ανατρέψει τα δεδομένα αλλάζοντας τα πάντα. Παλλόμενο από συναισθηματική ένταση χωρίς ποτέ να αγγίζει το μελόδραμα, αυτό το δράμα δωματίου ανατέμνει, χάρη στο λεπτοκεντημένο σενάριό του, μια σειρά από ερωτήματα γύρω από την ισότητα των φύλων, την πολιτική και τις σκληρές κοινωνικές συνθήκες που αναγκάζουν τις γυναίκες να ξενιτευτούν ως νύφες στην άλλη άκρη του κόσμου.


Ευσυνείδητος πολίτης του Idan Haguelhttps://www.filmfestival.gr/images/tiff/63/films/concerned-citizen.jpg

Ισραήλ, 2022, 82’

Κυριακή 6 Νοεμβρίου, 13:00

Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη  

Δευτέρα 7 Νοεμβρίου, 16:30

Μακεδονικόν

 

Μια απροσδόκητα σύνθετη ταινία αντιστρέφει την τυπική κοινωνική ιεραρχία, αποτυπώνοντας τα γεγονότα που οδήγησαν έναν γκέι χαρακτήρα να γίνει η αιτία που μια άλλη μειονότητα, μια ομάδα μεταναστών από την Ερυθραία, δέχεται βίαιη επίθεση. Ο Μπεν θεωρεί τον εαυτό του έναν φιλελεύθερο και ευαισθητοποιημένο γκέι άντρα, ο οποίος ζει μια ευτυχισμένη ζωή στο τέλειο διαμέρισμα του στο Ισραήλ, μαζί με τον σύντροφο του, τον Ραζ· και το μόνο που λείπει για να συμπληρωθεί αυτή η ιδανική μπουρζουά εικόνα, είναι ένα μωρό. Όμως η ιδέα που έχει για τον εαυτό του θα τεθεί υπό βαθιά αμφισβήτηση, όταν οι καλοπροαίρετες και οικο-φιλικές του πράξεις προκαλούν την βίαιη σύλληψη ενός μετανάστη. Μια διερεύνηση των ορίων  της «λευκής» ενοχής, σε μια σατιρική παραβολή που υπογραμμίζει τις άδηλες προκαταλήψεις και την υποκρισία του λευκού προνομίου.


https://www.filmfestival.gr/images/tiff/63/films/the-taste-of-apples-is-red.jpgΤα μήλα έχουν κόκκινη γεύση του Ehab Tarabieh

Ισραήλ, Γερμανία, 2022, 84’
Τετάρτη 9 Νοεμβρίου, 17:00

Αίθουσα Σταύρος Τορνές

Πέμπτη 10 Νοεμβρίου, 13:00

Αίθουσα Τώνια Μαρκετάκη

Στα υψίπεδα του Γκολάν, μεταξύ Συρίας και Ισραήλ, ο Κάμελ είναι ο ηγέτης μιας μικρής κοινότητας Δρούζων, μια ανάσα από τα σύνορα με τη Συρία. Έχοντας περάσει όλη του τη ζωή στο χωριό του, ο Κάμελ ζει μια ήσυχη ζωή, απολαμβάνοντας τον σεβασμό των γύρω του, ώσπου η επανεμφάνιση του αδερφού του, εξαφανισμένου εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια, φέρνει στο φως κρυμμένα μυστικά. Το εντυπωσιακό ντεμπούτο του Εχάμπ Ταραμπίεχ μάς φέρνει στην καρδιά του παραδοσιακά κλειστού και μυστικοπαθούς πολιτισμού των Δρούζων, πατώντας από τη μια στον σκληρό ρεαλισμό της σύρραξης που μαίνεται στην περιοχή κι από την άλλη στον μυστικισμό της θρησκείας, για να μιλήσει για τη σύνθετη ταυτότητα των Αράβων σήμερα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα