Το Ισραήλ προωθεί νομοσχέδιο για τον χαρακτηρισμό της UNRWA ως τρομοκρατική οργάνωση

Με ευρεία πλειοψηφία (42-6) πέρασε από το ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) ένα προκαταρκτικό νομοσχέδιο για τον χαρακτηρισμό της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ως τρομοκρατικής οργάνωσης, μετά από πρόταση που κατατέθηκε από το υπερσυντηρητικό κόμμα Γισραέλ Μπεϊτένου.

Σε μια στιγμή που οι περισσότερες δυτικές χώρες προχωρούν σε αποκατάσταση της χρηματοδότησης στην UNRWA, αφού το Ισραήλ απέτυχε να αποδείξει με αδιάσειστα στοιχεία τις κατηγορίες κατά της υπηρεσίας αρωγής του ΟΗΕ, εφόσον το νομοσχέδιο τελικά εγκριθεί, θα σημαίνει ότι για την UNRWA πλέον θα εφαρμόζεται ο αντιτρομοκρατικός νόμος, καταργώντας όλες τις ασυλίες και τα προνόμια για τους υπαλλήλους της υπηρεσίας, ενώ οι εγκαταστάσεις της στο Ισραήλ θα κλείσουν.

Το 1947, το Διάταγμα των Ηνωμένων Εθνών για τα Προνόμια και τις Ασυλίες καθόριζε ότι οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ θα πρέπει να απολαμβάνουν ορισμένες ασυλίες και προνόμια για την άσκηση των καθηκόντων τους. Μεταξύ αυτών, προβλέπεται ασυλία απέναντι σε νομικές ενέργειες, φορολογικές απαλλαγές ή εκπτώσεις και απαλλαγή από απαγορεύσεις εισαγωγών ή εξαγωγών.

Γιατί τώρα

Η πρωτοβουλία έρχεται μια στιγμή που οι ισραηλινές αρχές ισχυρίζονται ότι διαθέτουν σημαντικά ενοχοποιητικά στοιχεία που αποδεικνύουν τη σχέση στελεχών της UNRWA με την Χαμάς, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να τα έχουν δώσει στη δημοσιότητα.

Τα Ηνωμένα Έθνη ξεκίνησαν έρευνα για να εξετάσει συγκεκριμένες καταγγελίες κατά 12 υπαλλήλων της UNRWA για ενδεχόμενη συμμετοχή τους στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όμως λίγο μετά την έναρξη της έρευνας ο ΟΗΕ ενημέρωσε σε δελτίο τύπου ότι το Ισραήλ δεν είχε παράσχει «επαρκή στοιχεία» για να υποστηρίξει τις κατηγορίες, ενώ το Τελ Αβίβ ισχυρίζεται ότι συνεργάστηκε πλήρως με την έρευνα του διεθνούς οργανισμού. Από τους 12 εμπλεκόμενους, η UNRWA τελικά κατήγγειλε τις συμβάσεις για 10 από αυτούς, ενώ άλλοι δύο εντοπίστηκαν νεκροί.

Αντιδράσεις

Ο βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος Λικούντ, Νταν Ιλούζ, δήλωσε ότι «μετά τις 7 Οκτωβρίου δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μην έγινε τίποτα. Ο χαρακτηρισμός της UNRWA ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι ουσιαστικός νόμος για την εθνική μας ασφάλεια», ενώ ο εκπρόσωπος της UNRWA, Αντνάν Αμπού Χασνάχ, απάντησε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει να γνωρίζει ότι αν δεν βρισκόμαστε εμείς στη Γάζα, θα υπάρχει κάποιος άλλος, ο οποίος θα είναι πολύ πιο ακραίος, αφού η UNRWA είναι η μόνη μετριοπαθής δύναμη στην περιοχή».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα