

Για τις “πολλαπλές παραβιάσεις εκ μέρους της Συρίας της Συμφωνίας του 1974 για την Αποχώρηση των Δυνάμεων”, κυρίως κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου 2024, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας με επιστολή του ο νέος Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ, πρέσβης Ντάνι Ντανόν.
Αυτές οι παραβιάσεις, ανέφερε ο Ισραηλινός πρέσβης, περιλαμβάνουν την παρουσία συριακών ενόπλων δυνάμεων στην Περιοχή Διαχωρισμού (AOS) και παραβιάσεις της Γραμμής ‘Αλφα.
“Παρά τη σαφή ορατότητα τους και το γεγονός ότι ο Ισραηλινός Στρατός (IDF) ενημερώνει τακτικά γι’ αυτές την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών (UNDOF), οι παραβιάσεις αυτές εξακολουθούν να εξαιρούνται από τις εκθέσεις της Γραμματείας. Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί πλήρως να εφαρμόσει τη Συμφωνία Αποχώρησης των Δυνάμεων και όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αποδεικνύεται από τις συνεχείς αναφορές του Ισραηλινού Στρατού προς την UNDOF” ανέφερε.
Το Ισραήλ υπογραμμίζει τη δέσμευση του στη συμφωνία και ζητά την ακριβή καταγραφή της κατάστασης στις επερχόμενες αναφορές, καλώντας τα Ηνωμένα Έθνη να απαιτήσουν από τη Συρία να συμμορφωθεί, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ένταση στην περιοχή.
“Είναι επιτακτική ανάγκη η επερχόμενη έκθεση να αντικατοπτρίζει την κατάσταση επί τόπου με ακρίβεια και να απαιτήσει από τη Σύρια να τηρήσει τη Συμφωνία Αποχώρησης των Δυνάμεων, καθώς οι παραβιάσεις αυτής της Συμφωνίας αυξάνουν μόνο τις εντάσεις στην ήδη ασταθή περιοχή μας. Πιστεύω ότι η επερχόμενη έκθεση θα καταγράψει αυτές τις αδυσώπητες παραβιάσεις με ειλικρίνεια και θα αντικατοπτρίζει τη δέσμευση του Ισραήλ στην επιτυχή εφαρμογή της Συμφωνίας” σημείωσε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος του Ισραήλ στον ΟΗΕ.
Σχετικά Νέα
Αδέρφια Μενέντεζ: Ξεκίνησε η επανεξέταση που θα κρίνει αν θα αποφυλακιστούν έπειτα από 29 χρόνια
Ο δικαστής του Λος Άντζελες κλήθηκε να αποφασίσει την Τρίτη (12.05.2025) αν τα αδέρφια.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μελόνι – Ερντογάν για το ουκρανικό
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είχε απόψε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ.
Ο Τραμπ καλεί τη Fed να μειώσει τα επιτόκια
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε σήμερα, για ακόμη μια φορά, την αμερικανική.
Στην Τουρκία όλα τα βλέμματα για το ουκρανικό: Πώς διαμορφώνεται το τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Το ΕΡΤΝews στην Κωνσταντινούπολη
Στην Κωνσταντινούπολη είναι στραμμένα τα βλέμματα όλου του πλανήτη καθώς πιθανότατα την Πέμπτη αναμένεται.