Site icon The Indicator

Το φθινόπωρο έρχεται το πρώτο ιδιωτικό αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα

Με την αποτέφρωση να ανεβαίνει σαν επιλογή για πολλούς Έλληνες που δεν θέλουν η σορός του να αφεθεί στο χώμα, ήταν θέμα χρόνου μια ιδιωτική εταιρεία να προσπαθήσει να επωφεληθεί.

Έτσι, μετά από 13 χρόνια συζητήσεων αντιπαραθέσεων και διαφωνιών από πλευράς των Δήμων, το πρώτο  πρώτο Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών (ΚΑΝ) στην Έλλαδα έρχεται το φθινόπωρο περιοχή της Ριτσώνας, κοντά στη Χαλκίδα, καθώς έχει ήδη λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση χορηγήθηκε το περασµένο καλοκαίρι µε τη µορφή της υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές ∆εσµεύσεις (ΠΠΔ).

Είναι µια διαδικασία εναλλακτική της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που εφαρµόζεται σε κάποιες µορφές δραστηριότητας.

Εκδόθηκε από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης Εύβοιας, µε αποδέκτη την ανώνυµη εταιρεία «Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας» που εντόπισε οικόπεδο στην περιοχή Μεγάλη Γέφυρα Ριτσώνας του πρώην ∆ήµου Αυλίδας. Στην αδειοδότηση περιλαµβάνεται το σύνολο των µέτρων που πρέπει να λάβει η επιχείρηση κατά τον σχεδιασµό, την ανέγερση των εγκαταστάσεων και την τοποθέτηση του µηχανολογικού εξοπλισµού προκειµένου να τηρεί τη νοµοθεσία, να µην ενοχλεί το περιβάλλον και να λάβει άδεια λειτουργίας.

Ποια θα είναι η διαδικασία αποτέφρωσης

Στην ίδια απόφαση καταγράφεται αναλυτικά και η διαδικασία της παραλαβής της σορού µέχρι την ώρα που θα παραδοθεί στη φωτιά και στη συνέχεια:

Ως νόµιµος εκπρόσωπος της εταιρείας εµφανίζεται στο έγγραφο ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνίας Αποτέφρωσης (ΕΚΑ), ενός φορέα που αγωνίζεται εδώ και χρόνια για τη δηµιουργία Αποτεφρωτηρίου.

 Η κατάσταση πριν το Αποτεφρωτήριο και οι κινήσεις των Δήμων

Περίπου 4.000 Έλληνες κάθε χρόνο έκαναν το τελευταίο τους ταξίδι στη Βουλγαρία προκειμένου να μπορούν να αποτεφρωθούν οι οικείου τους ξοδεύοντας σχεδόν 2.000 ευρώ. Μέχρι και το 2017, η δυνατότητα κατασκευής αποτεφρωτηρίου υπήρχε μόνο για τους δήμους.

Αλλά τότε η κυβέρνηση Τσίπρα έδωσε το δικαίωµα και σε ιδιώτες, ενώ ο αρµόδιος υπουργός Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης, έλεγε στη Βουλή πως αυτό γίνεται προκειµένου να ασκηθεί πίεση και να ιδρυθεί επιτέλους ΚΑΝ.

Στην Ελλάδα, σύµφωνα µε τα ληξιαρχικά στοιχεία, πεθαίνουν κάθε χρόνο 121.000 άνθρωποι. Υπό κανονικές συνθήκες, ένα ποσοστό 10% θα επιλέξει την αποτέφρωση και αυτό διεγείρει ένα πρώτο επιχειρηµατικό ενδιαφέρον.Υπάρχουν πάντως και κράτη όπου η αποτέφρωση φτάνει το 40% (Ισπανία) ή πλησιάζει και το 80% (Βρετανία).

Τα σχέδια των δήμων

Ένα τέτοιο αυξητικό ενδεχόµενο συµβάλλει στην άποψη ότι παρά τη δηµιουργία ιδιωτικού ΚΑΝ, δεν αποκλείεται η πιθανότητα σε κάποιον δήµο να φτιάξει το δικό του. Υπενθυµίζεται ότι:

Ο Δήµος Αθηναίων έχει επιλέξει χώρο στον Ελαιώνα, ανάµεσα στη λεωφόρο Αθηνών στο ύψος του Χρηµατιστηρίου και το Ισλαµικό ΤέµενοςΠρόσφατα χορηγήθηκε άδεια από το υπουργείο Περιβάλλοντος και η απερχόµενη δηµοτική Αρχή ίσως προλάβει να δηµοσιεύσει τεύχη δηµοπράτησης για να επιλεγεί ο ιδιώτης µε τον οποίο θα υπογραφεί σύµβαση παραχώρησης. Από γύρω επιχειρήσεις, όµως, έχουν κατατεθεί προσφυγές και αυτό µπορεί να προκαλέσει νέα εµπλοκή. Η νέα δηµοτική Αρχή θα πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια.

Ο Δήµος Πατρέων έχει προχωρήσει µε τον εντοπισµό χώρου στον Γλαύκο και προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισµό όπου κατατέθηκαν πάνω από 110 προτάσεις!

Στη Θεσσαλονίκη το σχέδιο Μπουτάρη εµφανίζει εµπλοκές λόγω αντιδράσεων του ∆ήµου Πυλαίας-Χορτιάτη.

Στο Ηράκλειο Κρήτης ο δήµος σχεδιάζει την κατασκευή ΚΑΝ στην Αλικαρνασσό, αν και εκφράζεται προβληµατισµός για την οικονοµική του βιωσιµότητα.

(Με πληροφορίες από ethnos.gr)

Exit mobile version