Το «φάντασμα» του πληθωρισμού τρομάζει την παγκόσμια οικονομία

Το «φάντασμα» του πληθωρισμού πλανάται πάνω από την παγκόσμια οικονομία, η οποία προσπαθεί να ανακάμψει μετά από δύο χρόνια πανδημίας, lockdown και ισχυρών «πληγμάτων» που δέχθηκε.  Σ’ ό,τι αφορά την αμιγώς «πρακτική» πτυχή του, ο πληθωρισμός δημιουργεί ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην αγορά, με αλλεπάλληλες ανατιμήσεις βασικών αγαθών και υπηρεσιών. Το εν λόγω φαινόμενο έχει εμφανιστεί εδώ και κάποιους μήνες και στη χώρα μας, η οποία δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον παγκόσμιο, πλέον, κανόνα.

Γράφει ο Νώντας Βλάχος

Παράλληλα, όμως, ο πληθωρισμός αναδεικνύεται σε μείζον μακροοικονομικό παράγοντα που επηρεάζει και διαμορφώνει τη «θεώρηση» και το σχεδιασμό κορυφαίων θεσμικών φορέων, που έχουν καταλυτική παρουσία και επίδραση στο παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι. Εδώ και αρκετούς μήνες διεξάγεται μια παράλληλη συζήτηση τόσο στη Fed, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφορικά με τις πληθωριστικές τάσεις και την ανάγκη ή όχι για αύξηση των βασικών τους επιτοκίων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα διαβλέπει πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια, του προσδίδει δηλαδή «μόνιμα» χαρακτηριστικά  και ως εκ τούτου θεωρεί επιβεβλημένη την αύξηση των επιτοκίων. Το βασικό σενάριο κάνει λόγο για τέσσερις αυξήσεις εντός του 2022, κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη, ωστόσο υπάρχουν και οι εκτιμήσεις πως οι αυξήσεις ενδεχομένως να είναι πέντε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τουλάχιστον η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ και όσοι συνασπίζονται μ’ αυτή, υποστηρίζουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι παροδικός και θα «εξασθενίσει» εντός των επόμενων μηνών. Γι’ αυτόν το λόγο σημειώνουν, πώς δεν προκύπτει ανάγκη για αλλαγή της νομισματικής πολιτικής και αύξηση των βασικών επιτοκίων. Πρόκειται, βεβαίως, για τη μια όψη του νομίσματος στην ΕΚΤ, γιατί στην άλλη που «απεικονίζονται» τα μέλη του Δ.Σ της Κεντρικής Τράπεζας προερχόμενα από τη Γερμανία (Bundesbank) και τους «δορυφόρους» του Βερολίνου, η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής έχει γίνει σημαία. Η συγκεκριμένη «φατρία» εντός της ΕΚΤ, εκτιμά ότι ο πληθωρισμός… ήρθε για να μείνει και στην Ευρώπη, η οποία πρέπει να δράσει άμεσα, ενδεχομένως και στα πρότυπα  της Fed.

Οι σωστές ή λανθασμένες επιλογές κρίνονται εκ του αποτελέσματος, όταν η κρίση, όπως αυτή που «παράγει» ετούτη την ώρα ο πληθωρισμός, φτάσει στην ολοκλήρωσή τους. Προς ώρα υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις και προβλέψεις που σχετίζονται με το κυρίαρχο διακύβευμα, που δεν είναι άλλο από τη χρονική διάρκεια του αυξημένου πληθωρισμού. Η πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, βρίσκεται πιο κοντά στην προσέγγιση της Fed και απέχει πολύ από τις προβλέψεις της ΕΚΤ για γρήγορη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών τάσεων.

ΔΝΤ: Ο αυξημένος πληθωρισμός θα διατηρηθεί στην Ευρώπη ολόκληρο το 2022

Το ΔΝΤ υποστηρίζει πως ο αυξημένος πληθωρισμός θα διατηρηθεί όλο το 2022 στην Ευρώπη και η αποκλιμάκωση θα ξεκινήσει από το 2023 και μετά. Πρόκειται ασφαλώς για ένα δυσμενές σενάριο και για τη χώρα μας, καθώς θα επηρεάσει τα οικονομικά μεγέθη δη τη προσπάθειά της για ανάκαμψη. Επιπρόσθετα, όμως, θέτει και την κυβέρνηση υπό συνεχή πίεση για την ενίσχυση και στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, προκειμένου να αντέξουν τα «κύματα» ανατιμήσεων και ακρίβειας, που σύμφωνα με το ΔΝΤ θα σαρώσουν την αγορά σ’ όλη τη διάρκεια του 2022.

Το εγχείρημα συνεχούς στήριξης μόνο εύκολο δεν θα είναι για το ΥΠΟΙΚ, με δεδομένη την ανάγκη για διαφύλαξη της δημοσιονομικής ισορροπίας και μη εκτροχιασμού από τον κεντρικό οικονομικό σχεδιασμό.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα