Το eurogroup της Δευτέρας φέρνει νέα λιτότητα;

Νέο “ελληνικό ζήτημα” φέρεται να εξυφαίνεται στις Βρυξέλλες παραμονές εκλογών, το περιεχόμενο του οποίου προγραμματίζεται να γνωστοποιηθεί την επομένη της 7ης Ιουλίου μέσω του Eurogroup… Η μεθόδευση της προαναγγελίας και ο ορισμός του timing δεν φαίνεται να αποτελούν τυχαία γεγονότα.

Η Ελλάδα έχει οριστεί να είναι στην ημερήσια διάταξη του Εurogroup της προσεχούς Δευτέρας 8 Ιουλίου, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι δανειστές και εταίροι “θέλουν να στείλουν το σωστό μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας”. Αυτό επισήμανε χθες στις Βρυξέλλες αξιωματούχος με εμπλοκή στις συζητήσεις, σύμφωνα με την οποία τη Δευτέρα θα γίνει συζήτηση με βάση εισήγηση που θα κάνει το EWG σχετικά με τα αποτελέσματα της τρίτης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας. «Όλοι γνωρίζουμε ότι στις 7 Ιουλίου γίνονται εκλογές στην Ελλάδα, αλλά είναι σημαντικό να δώσουμε το σωστό μήνυμα στην επόμενη κυβέρνηση» τόνισε ο αξιωματούχος.

Το ποιο ακριβώς θα είναι το “σωστό” μήνυμα το οποίο οι ευρωπαίοι δανειστές προτίθενται να στείλουν προς την επόμενη κυβέρνηση και κατά προέκταση στην ελληνική κοινωνία, την επόμενη των εκλογών ασφαλώς μένει να αποκαλυφθεί…κατόπιν εορτής.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι έχοντας καταγράψει κάποιο βαθμό κινδύνου αποκλίσεων της οικονομίας από τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, θέλουν να υπενθυμίσουν την πάγια θέση τους προς την επόμενη κυβέρνηση.

Το ερώτημα που γεννάται αφορά το χρόνο που επιλέγουν να ασκήσουν την παρέμβασή τους, δεδομένου ότι φέρονται να γνωρίζουν ήδη προ των ευρωεκλογών τα υποτιθέμενα οικονομικά στοιχεία. Γιατί λοιπόν δεν έβγαλαν κάποια κίτρινη κάρτα και προς τα δύο κόμματα που διεκδικούν την διακυβέρνηση, προτρέποντάς και τα δύο να αποφύγουν κάθε οικονομική πρωτοβουλία και υπόσχεση προς το εκλογικό σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε εκτροχιασμό;

Tο γεγονός ότι αποφασίζουν να εντάξουν τη χώρα μας στην ημερήσια διάταξη μιας συνεδρίασης στην οποία δεν θα υπάρχει Έλληνας υπουργός, υποδηλώνει ότι επιχειρείται να δοθεί και ο χαρακτήρας του επείγοντος για τους αξιωματούχους και εταίρους της Ευρωζώνης, παράγων που εμφανώς τους εκθέτει ενώπιον της κοινής γνώμης στη χώρα μας, η οποία θα πρέπει να γνωρίζει την όποια πραγματικότητα για την οικονομία, πριν πάει να ψηφίσει την Κυριακή.

Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Ιουνίου ο επικεφαλής του ΕSM Κλάους Ρέγκλινγκ είχε επισημάνει ότι οι παροχές της κυβέρνησης βγάζουν εκτός δημοσιονομικών στόχων την Ελλάδα και πως το πρόβλημα αυτό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Η τοποθέτηση εκείνη, σε συνδυασμό με την απόκρυψη συγκεκριμένων οικονομικών στοιχείων από το λαό, προκειμένου αυτός να αποφασίσει για την ψήφο του βασισμένος σε πραγματικά δεδομένα, φαίνεται ότι πιθανό να στρώνει το δρόμο σε ακύρωση υποσχέσεων που βρίσκονται εκτός συμφωνημένων με τη σημερινή κυβέρνηση, μετά τις εκλογές και υιοθέτηση νέων -εκτός προεκλογικών προγραμμάτων- μέτρων λιτότητας.

Το γεγονός όμως ότι η τήρηση των δεσμεύσεων από την ελληνική αλλά και την πλευρά των δανειστών είναι μονόδρομος προκειμένου η χώρα να επωφεληθεί των επιστροφών χρημάτων από τα κέρδη της ΕΚΤ και της σταδιακής εφαρμογής των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, κάθε αθέτηση συμφωνιών με την παρούσα κυβέρνηση είναι πρακτικά αδύνατη.

Με τα νέα δεδομένα, η συνέχιση της δρομολογημένης πορείας της ελληνικής οικονομίας τίθεται σε αμφισβήτηση, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους πολίτες την επαύριο των εκλογών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα