Το δίλημμα των εκλογών στην Ελλάδα: Ανάπτυξη ή γενναιόδωρο κράτος πρόνοιας;

Στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, και ειδικότερα, στο δίλημμα που τίθεται για τους Έλληνες ψηφοφόρους, μεταδίδει από την Αθήνα το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Συγκεκριμένα γίνεται αντιπαράθεση, από τη μία πλευρά, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα τη σταθερότητα, τις φοροελαφρύνσεις και τις επενδύσεις και από την άλλη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος τάσσεται υπέρ ενός καλύτερου και αποτελεσματικότερου κράτους πρόνοιας.

Όπως σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, στον προεκλογικό αγώνα ο πρωθυπουργός υπενθύμιζε σε κάθε ευκαιρία τις επιτυχίες της κυβέρνησής του, όπως την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, τις μειώσεις φόρων, τον περιορισμό της ανεργίας από το 19% στο 11%, την αύξηση του βασικού μισθού και την άνοδο των συντάξεων.

«Καλύτερη οικονομία, καλύτερη υγεία»

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για άκρατο φιλελευθερισμό και υπόσχεται αλλαγή πορείας με ένα νέο κράτος πρόνοιας. Δεσμεύεται για αυξήσεις στις συντάξεις 7,5%, καθώς και καταβολή 13ης σύνταξης, χωρίς ωστόσο να εξηγεί πώς θα τις χρηματοδοτήσει, σημειώνει το γερμανικό πρακτορείο.

Το μήνυμα των ψηφοφόρων στα κόμματα που διεκδικούν την εξουσία είναι σαφές: «Καλύτερες μέρες, αυτό προσδοκούμε. Καλύτερη υγεία, καλύτερη οικονομία», ζητά ένας ψηφοφόρος.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω στο 28%, επτά μονάδες πίσω από τη Νέα Δημοκρατία. Το άνετο προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι αρκετό για να διασφαλίσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, η οποία απαιτεί ποσοστό τουλάχιστον 48%. Το πιθανότερο είναι ότι μετεκλογικά θα υπάρξουν διερευνητικές συνομιλίες για πιθανές συμμαχίες.

Ως γνωστόν όμως κυβερνητικοί συνασπισμοί δεν έχουν παράδοση στην Ελλάδα. Και όταν υπήρξαν δεν είχαν στεφθεί με επιτυχία. Εκτός αυτού το τρίτο σε ισχύ κόμμα, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο βρίσκεται σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις γύρω στο 9%, έχει μέχρι στιγμής αποκλείσει μια μετεκλογική συνεργασία με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα προκύψει νέα κυβέρνηση εντός δέκα ημερών από τις εκλογές. Κατά συνέπεια θα διεξαχθούν νέες εκλογές, ενδεχομένως στις αρχές Ιουλίου. Στις δεύτερες εκλογές το ισχυρότερο κόμμα διασφαλίζει μπόνους 20 εδρών στο κοινοβούλιο. Για το πρώτο κόμμα αρκεί ένα ποσοστό 37% προκειμένου να διασφαλίσει την αυτοδυναμία. «Περιμένω να γίνει κάτι καλύτερο για τη χώρα, λέει τέλος ένας ψηφοφόρος: «Έχουν γίνει πολλά σημαντικά έργα. Το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι. Ο ίδιος θα βγει πάλι».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα