To δικό του πυραυλικό σύστημα κατασκευάζει το Ισραήλ – Η συμπαραγωγή με ΗΠΑ

To δικό του πυραυλικό σύστημα κατασκευάζει το Ισραήλ σε μια πολυετή προσπάθεια που αποδίδει καρπούς, καθώς μαζί με τις ΗΠΑ προχωρούν σε συμπαραγωγή του πυραύλου Arrow4, ενώ αιχμή του δόρατος της ισραηλινής αντιπυραυλικής και όχι μόνο ασπίδας, αποτελεί το σύστημα IRON DOME.

Γράφει ο Χρήστος Καρδαμπίκης

Ισραηλινοί έχουν επενδύσει στις σύγχρονες τεχνολογίες εδώ και πολύ καιρό και έχουν φτάσει στο σημείο να πάρουν αεροσκάφος 5ης γενιάς F-35 αποκλειστικά για δοκιμές, γεγονός που αποδεικνύει το άλμα που έχουν κάνει στις νέες τεχνολογίες, εργαζόμενοι με μεθοδικότητα και παράγοντας απτά αποτελέσματα. Καθώς όμως το σύγχρονο πεδίο μάχης δίνει “χώρο” σε πυραύλους και drones, έχουν να επιδείξουν τουλάχιστον δύο αντιπυραυλικά συστήματα με περγαμηνές.

Arrows

Το Arrow ( αποκαλείται Hetz στα εβραϊκά) αποτελεί οικογένεια αντι-βαλλιστικών πυραύλων που οι κατασκευαστές του θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματικό κατά πυραυλικής επίθεσης από τους MIM-104 Patriot. Από κοινού χρηματοδότηση και παραγωγή από το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ανάπτυξη του συστήματος άρχισε το 1986 και συνεχίστηκε από τότε.

Το σύστημα Arrow αποτελείται από τον υπερηχητικό πύραυλο Arrow, ραντάρ AESA έγκαιρης προειδοποίησης Elta EL / M-2080, το κέντρο ελέγχου Elisra “Golden Citron” (“Citron Tree”) και το σύστημα εκτόξευσης “Brown Hazelnut” (“Hazelnut Tree”).

Το σύστημα είναι μεταφερόμενο, καθώς μπορεί να μετακινηθεί σε άλλες προετοιμασμένες τοποθεσίες.
Σήμερα βρίσκονται σε υπηρεσία τα Arrow 2 (έχει φτάσει στο επίπεδο block 5) και Arrow 3 (από το 2017), ως τμήμα ενός πολυστρωματικού συστήματος για την καταστροφή εισερχόμενων πυραύλων από την ατμόσφαιρα και στο διάστημα. Ενδεικτικό είναι ότι το Arrow 3 έχει ακτίνα 2.400 χλμ.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε προσφάτως ότι αναπτύσσει μια νέα ασπίδα βαλλιστικών πυραύλων, την Arrow-4, με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις Israel Aerospace Industries να είναι ο βασικός εξωτερικός συνεργάτης για το Arrow-4. Η Boeing και η ισραηλινή Elbit Systems συμμετέχουν επίσης στο αμυντικό πρότζεκτ Arrow.

IRON DOME

Το οπλικό σύστημα όμως το οποίο βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει προβληματίσει την Τουρκία, τόσο σοβαρά όσο η απόκτηση των Rafale, είναι το αντιαεροπορικό IRON DOME.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κατασκευάστρια εταιρεία Rafael, αποτελεί ένα σύστημα πολλαπλών αποστολών, αποτελεσματικό κατά πυραύλων, ρουκέτες/όλμους και βλημάτων πυροβολικού, καθώς και αεροσκαφών, ελικοπτέρων και UAV σε πολύ μικρή απόσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία, απέναντι σε μαζικές επιθέσεις από ρουκέτες και πυραύλους και από μη επανδρωμένα UAV.

Το IRON DOME έχει βεληνεκές 4 ως 70 χλμ, ενώ οι Ισραηλινοί σχεδιάζουν να επεκτείνουν την ακτίνα δράσης του ως τα 250 χλμ. μετατρέποντάς το σε Α/Α σύστημα μεγάλου βεληνεκούς. Με ραντάρ 3D AESA έχει σύμφωνα με τους κατασκευαστές τη δυνατότητα ταυτόχρονου εγκλωβισμού 1100 στόχων.

Και μάλιστα με ποσοστό επιτυχίας που αγγίζει σύμφωνα με τους Ισραηλινούς το 90%, αφού κατάφερε να σταματήσει το 2012 σε επιθέσεις που έγιναν από Ιρανικές παραστρατιωτικές δυνάμεις σχεδόν το σύνολο των 220 πυραύλων και των 400 ρουκετών που εκτοξεύτηκαν.

Το IRON DOME βρίσκεται ήδη 9 έτη επιχειρησιακό στις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχουν εκδηλώσει οι ΗΠΑ ενώ χρησιμοποιείται από τις ένοπλες δυνάμεις της Σιγκαπούρης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα