Το χρονικό των προκλήσεων της Διακήρυξης των Αθηνών

Από την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών,μεσολάβησαν πολλές προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, κατά τις οποίες η Ελληνική πλευρά δείχνει να εφαρμόζει την τακτική «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΒΑΡΔΙΑ ΜΟΥ», της καταπραϋντικής νέας ρήσης ‘’θα υπάρχουν πάντα οι εντάσεις με την Τουρκία’’.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κούσαντας

1. Τέσσερα σχεδόν χρόνια μετά τη μετατροπή της ΑγίαςΣοφίας σε τζαμί, ακόμα ένας βυζαντινός ναός, η Μονή της Χώρας, θα μετατραπεί σε τζαμί και την Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί μετά από 79 χρόνια η πρώτη μουσουλμανική προσευχή.

2. Η Τουρκία όχι μόνο έχει επικεντρωθεί στην αποστρατικοποίηση των Ελληνικών νησιών αλλά αυτή την φορά πάει ένα βήμα παραπάνω αναφέροντας ότι καμία δραστηριότητα των Ελληνικών ΕΔ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμα και εντός των 6νμ των χωρικών υδάτων των Ελληνικών νησιών με NAVTEX (13 Φεβρουαρίου 2024).

3. Η τεράστια εγκριθείσα παραγγελία των 23 δις δολαρίων από τις ΗΠΑ μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ‘’πολεμική προετοιμασία’’ της Τουρκίας αφού πρόκειται να προμηθευτεί 149 ραντάρ AESA, επιπλέον κινητήρες για F16 και τεράστιες ποσότητες πυραύλων αέρος αέρος και
αέρος εδάφους.

4. Την 06 Φεβρουαρίου 2024 ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας δήλωσε για νέα αντίληψη του καθορισμού του εναέριου χώρου του Αιγαίου.5. Το επίσημο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας στα ΜΚΔ θέτει θέμα “τουρκικής” μειονότητας της Δυτικής Θράκης με την 29 Ιανουαρίου 2024.

μετανάστες τον Δεκέμβριο του 2023 και 3.995 τον Ιανουάριο του 2024 σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της
FRONTEX παρά τους διακανονισμούς και τα μαγειρέματα‘’Καιρίδη’.

8. Η κοινοποίηση στον ΟΗΕ της φιλοτουρκικής κυβέρνησης της Λιβύης την 28 Δεκεμβρίου 2023 να ανακηρύξει Συνορεύουσα Ζώνη 24 νμ προς Βορρά φαίνεται να μην έχει ανησυχήσει την Ελληνική πλευρά που μδεν έχει δείξει καμία πρόθεση να ανταποδώσει την ανακήρυξη Ελληνικής Συνορεύουσας Ζώνης.

9. Ο Τούρκος υπουργός ενέργειας  κατά την επίσκεψη του στην Λιβύη την 15 Ιανουαρίου 2024 προανήγγειλε έρευνες
και εξορύξεις με τουρκικά πλοία στις θαλάσσιες ζώνες του παράνομου Τουρκολιβυκού Μνημονίου του 2019.

10. Η συνεχιζόμενη ενίσχυση του ψευδοκράτους στην Κύπρο με αυτοκινούμενα πυροβόλα 155 χιλ σε όλο το μήκος της Πράσινης Γραμμής από το λιμάνι της Αμμοχώστου την 29 Ιανουαρίου 2024 δεν φαίνεται να έχει προβληματίσει Ελλάδα και Κύπρο.

*Ο Κωνσταντίνος Κούσαντας είναι αντιστράτηγος ε.α. Διετέλεσε βοηθός Επιτελάρχη στο ΝΆΤΟ στο Στρατηγείο Ταχείας Επεμβάσεως στην Ισπανία ως Ταξίαρχος. Έχει μεταπτυχιακά στη Διεθνή Ασφάλεια (Plymouth) και στις Διεθνείς Σχέσεις (ULB CERIS Brussels).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα