Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος – Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η κυβέρνηση που θα “είχε λύσεις για όλα”, βρίσκεται σε “αδιέξοδο” με τη ΔΕΗ, ενώ ο αρμόδιος Υπουργός δηλώνει τώρα ότι “δεν είναι ταχυδακτυλουργός”. Αδυναμία διαχείρισης ή μήπως οργανωμένο σχέδιο για το τέλος της κορυφαίας δημόσιας επιχείρησης;

Στις 18 Ιουλίου ο Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης έλεγε ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις αλλά στις 23 Αυγούστου ανακοινώθηκαν αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από τον επόμενο μήνα, με αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας ενσωμάτωση της ρήτρας CO2 στα τιμολόγια που θα μεταφέρει στους καταναλωτές το κόστος από την άνοδο των δικαιωμάτων και κατάργηση της έκπτωσης 10% που απολάμβαναν οι συνεπείς καταναλωτές, στην ουσία πάνω από τους μισούς πελάτες της. Ακολουθούν μαζικές διακοπές ρεύματος σε μισό και πλέον εκατομμύριο οφειλετών και “κυνήγι” των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Δεν διευκρινίστηκε πάντως αν στους μεγάλους οφειλέτες συμπεριέλαβαν το κόμμα της ΝΔ, που οφείλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή την έχουν εξαιρέσει.

Η κυβέρνηση παρέλαβε μια ΔΕΗ δημόσια, με μειωμένο κατά 12% το κόστος της ενέργειας στους καταναλωτές, με μειωμένο δανεισμό κατά 1 δις και με μια κοινωνική πολιτική για τα ευάλωτα στρώματα. Στον αντίποδα, φρόντισε να συνεχίσει αυτό που συστηματικά έκανε ως αντιπολίτευση, δηλαδή να υπονομεύει και να την απαξιώνει διαρκώς προκειμένου να στρώσει το έδαφος για την  ιδιωτικοποίηση έναντι ευτελούς τιμήματος των “φιλέτων” της. Είναι η ίδια τακτική που έχει ακολουθηθεί από τη ΝΔ σε όλες τις καταστροφικές ιδιωτικοποιήσεις, με πιο χαρακτηριστική την Ολυμπιακή που σίγουρα δεν θα ήθελε να θυμάται ο σημερινός Υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Όσο και αν επιχειρηθεί να απαξιωθεί η ΔΕΗ, η πραγματικότητα λέει ότι πρόκειται για το ίδιο κόμμα που το 2014 σκόπευε να ιδιωτικοποιήσει μόνο τις κερδοφόρες δραστηριότητες και να φορτώσει στο δημόσιο τις ζημιές, με το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”, ενώ μόλις επανήλθε στην εξουσία σχεδιάζει να αυξήσει την τιμή του ρεύματος για τους πολίτες κατά 17% περίπου και να ιδιωτικοποιήσει τις υποδομές παραγωγής και διανομής ενέργειας, δηλαδή το πιο κερδοφόρο τμήμα της εταιρείας. Οι προθέσεις της ΝΔ είχαν επισημανθεί πολλές φορές και προεκλογικά, όμως τα στελέχη της επιμελώς επιχειρούσαν να τις κρύψουν και διέψευδαν ως “Fake News” τις σχετικές αναφορές.

Πάντως για αυτα τα σχέδια δεν χρειάζονται ούτε τα καλά βιογραφικά, ούτε οι πετυχημένοι μάνατζερς της αγοράς που επαγγελλόταν η ΝΔ. Για την καταστροφή δεν χρειάζονται ιδιαίτερα πτυχία… 

Σχετικά Νέα