Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-500 «Prometey» που προστατεύει τον ουρανό της Μόσχας

Σε υπηρεσία έχει εισέλθει το νέο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-500 «Prometey», το οποίο όπως ανακοινώθηκε προσφάτως, προστατεύει τον ουρανό της Μόσχας.

Ο εναέριος χώρος πάνω από τη Μόσχα και την Κεντρική Βιομηχανική Περιοχή, φυλάσσεται από τον 15η Μονάδα Στρατού Αεροδιαστημικών Δυνάμεων.

Γράφει ο Χρήστος Καρδαμπίκης

Το ρωσικό αντιαεροπορικό – αντιβαλλιστικό σύστημα S-500 βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας και αναμένεται να αντικαταστήσει σταδιακά τους S-400 στις πιο κρίσιμες περιοχές.

Σύμφωνα με το TASS, το πρώτο σύνταγμα του συστήματος S-500 παραδόθηκε προς χρήση σε μονάδα του ρωσικού στρατού, και ένα δεύτερο σύνταγμα S-500 θα παραδοθεί στον στρατό της χώρας μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το αντιαεροπορικό σύστημα S-500 «Prometey» που κατασκευάζεται από την Almaz-Antey, ανήκει στη νέα γενιά συστημάτων αεράμυνας εδάφους-αέρος κι αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά στοιχεία της ρωσικής αεράμυνας.

Σύμφωνα με όσα έχουν γνωστά, έχει εμβέλεια περίπου 600 χλμ, το ανώτατο ύψος που μπορεί να πλήξει στόχους ξεπερνά τα 100 χλμ και ο μέγιστος αριθμός ταυτόχρονων στόχων που μπορεί να βάλλει φτάνει τους 10.

Μεταξύ των στόχων μπορεί να είναι αεροσκάφη, ελικόπτερα, UAV, πύραυλοι τύπου cruise, πολυηχητικά βλήματα, δορυφόροι χαμηλής τροχιάς, διαστημικοί σταθμοί, βαλλιστικοί πύραυλοι, πύραυλοι στο διάστημα και τακτικοί πύραυλοι.

Στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του είναι μεταξύ άλλων, η δυνατότητα αυτόνομου υπολογισμού της πορείας των εισερχόμενων στόχων, η εκτόξευση πυραύλων εκτός της ατμόσφαιρας και η αντιμετώπιση βαλλιστικών βλημάτων όλων των τύπων.

Σύμφωνα με την αμυντική ιστοσελίδα National Interest, οι S-500 «Prometey» έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν μέχρι και 10 κεφαλές που καταφτάνουν από το διάστημα.

Το αντιαεροπορικό σύστημα S-500 «Prometey» έχει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης σε ένα ενιαίο δίκτυο με τα συστήματα S-400, S-300VM4 και S-350, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αεράμυνας με άλλα συστήματα μικρότερου βελινεκούς.

Η επιχειρησιακή χρήση του νέου πυραυλικού συστήματος θα απελευθερώσει τις εξαγωγές του προηγούμενου συστήματος των S-400.

Σήμερα εκτός από τη Ρωσία, την Κίνα που λειτουργούν σήμερα το σύστημα και την Τουρκία που το έχει αγοράσει, μελλοντικοί αγοραστές είναι η Ινδία, η Λευκορωσία και η Σαουδική Αραβία, ενώ την αγορά του επιθυμούν και Αλγερία και Μαρόκο, αλλά δεν αποκλείεται να προστεθούν και άλλες χώρες στη λίστα των αγοραστών.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα