

Εννέα στους δέκα Παλαιστίνιους δεν εμπιστεύονται το αμερικανικό οικονομικό σχέδιο για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στα παλαιστινιακά εδάφη, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε σε διεθνή διάσκεψη που διοργάνωσε την 25η και 26η Ιουνίου στο Μπαχρέιν, την οικονομική πτυχή του ειρηνευτικού σχεδίου που είχε εξαγγείλει με τίτλο «Από την ειρήνη στην ευημερία» – με στόχο την αναζωογόνηση μιας παλαιστινιακής οικονομίας σε χρόνια κρίσης.
Ο Τζάρεντ Κούσνερ, γαμπρός και σύμβουλος του, που θεωρείται «αρχιτέκτονας» του σχεδίου αυτού, έκανε λόγο για επενδύσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάπτυξη των παλαιστινιακών εδαφών, της Ιορδανίας, της Αιγύπτου και του Λιβάνου.
Αραβικά κράτη συμμετείχαν στη διάσκεψη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, αλλά οι Παλαιστίνιοι αρνήθηκαν να παραστούν, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για προκατάληψη υπέρ των Ισραηλινών.
Η έρευνα, που διεξήχθη από το Παλαιστινιακό Κέντρο για την Πολιτική και την Έρευνα, είναι η πρώτη που δημοσιεύεται από τότε που παρουσιάστηκε το αμερικανικό σχέδιο. Διεξήχθη από τις 27 έως τις 30 Ιουνίου.
Συνολικά, το 90% των 1.200 ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν πιστεύει, ούτε εμπιστεύεται τις δηλώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης ότι η διάσκεψη του Μπαχρέιν είχε ως στόχο τη βελτίωση των οικονομικών τους συνθηκών.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 79% των Παλαιστινίων τάχθηκε υπέρ του μποϊκοτάζ της διάσκεψης, ενώ μόνο το 15% εξέφρασε την αντίθετη του σε αυτό.
Περισσότεροι από τα 3/4 των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι το σχέδιο των ΗΠΑ δεν θα φέρει ευημερία στην παλαιστινιακή οικονομία.
Ο Κούσνερ επαναλαμβάνει τακτικά ότι προσπαθεί να προσεγγίσει τους απλούς Παλαιστινίους και όχι τους πολιτικούς ηγέτες τους.
Η δημοσκόπηση, ωστόσο, αποκάλυψε ότι τα 3/4 των Παλαιστινίων επιθυμούν οι ηγέτες τους να απορρίψουν το αμερικανικό σχέδιο. Μόλις το 15% δήλωσε ότι πρέπει να γίνει δεκτό το σχέδιο με επιφυλάξεις, ενώ μόνο το 4% ζήτησε την άνευ όρων αποδοχή του.
Το σχέδιο που παρουσιάστηκε στο Μπαχρέιν υπόσχεται διεθνείς επενδύσεις ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα παλαιστινιακά εδάφη και στις γειτονικές αραβικές χώρες μέσα σε διάστημα δέκα ετών, καθώς και στους τομείς υποδομών, τουρισμού και εκπαίδευσης, με τη δημιουργία ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.
Οι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι η πολιτική πτυχή του σχεδίου της Ουάσινγκτον, που δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ τον Σεπτέμβριο, δεν υποστηρίζει το αίτημά τους για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους και κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να εξαγοράσουν το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση.
Οι Παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν διακόψει όλες τις επίσημες επαφές με την κυβέρνηση Τραμπ έπειτα από την αναγνώριση της Ουάσινγκτον της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
Το χρόνιο αίτημα των Παλαιστινίων είναι η ανατολική Ιερουσαλήμ να αποτελέσει την πρωτεύουσα του κράτους που επιδιώκουν.
Σχετικά Νέα
ΟΗΕ: Σε σημείο χωρίς επιστροφή η Αϊτή λόγω της βίας των συμμοριών – Έκκληση για άμεση διεθνή υποστήριξη
Tο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδρίασε για να εξετάσει την επιδεινούμενη κρίση στην.
Σουδάν: Τουλάχιστον 30 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυρά πυροβολικού στην πόλη Ελ Φάσερ
Πυρά πυροβολικού των παραστρατιωτικών εναντίον της πολιορκημένης πόλης Ελ Φάσερ στο Νταρφούρ, στο δυτικό.
Ουκρανία: Ένας νεκρός σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο – Ζημιές σε σπίτια και υποδομές σε επιδρομή με drones στην Οδησσό
Ρωσικά στρατεύματα επιτέθηκαν χθες Δευτέρα στη βορειοανατολική περιφέρεια του Χαρκόβου, σκοτώνοντας έναν άνθρωπο, ανακοίνωσαν.
ΗΠΑ: Η δημοτικότητα του Τραμπ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο μετά την επιστροφή του στο Λευκό Οίκο
Η δημοτικότητα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μειώθηκε οριακά, πάντως υποχώρησε στο χαμηλότερο.