Το εφετινό Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης φιλοξένησε ένα όχημα, που φιλοδοξεί να φέρει την επανάσταση στις μετακινήσεις και στις μεταφορές. Πρόκειται για το ιπτάμενο όχημα Pal-V Liberty, το οποίο είχαν παρουσιάσει οι Ολλανδοί και στην περυσινή έκθεση της Γενεύης, αλλά όχι στην τελική μορφή του. Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pal-V, Robert Dingemanse, η παραγωγή του ιπτάμενου οχήματος θα ξεκινήσει άμεσα σε περιορισμένο αριθμό 90 μονάδων και στην έκδοση πολυτελείας Liberty Pioneer Edition με δερμάτινες επενδύσεις και άφθονη χρήση ανθρακονήματος. H τελευταία φιλοδοξεί να πετάξει το 2020 στους αιθέρες και να γίνει το πρώτο ιπτάμενο όχημα παραγωγής στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Το δισυπόστατο όχημα εφοδιάζεται με δύο βενζινοκινητήρες ισχύος 100 ίππων ο καθένας και η αυτονομία του στην ξηρά είναι 1.300 χιλιόμετρα και στον αέρα 400 έως 500 χιλιόμετρα. Η μετατροπή του από αυτοκίνητο σε γυροσκοπικό ιπτάμενο όχημα απαιτεί πέντε έως δέκα λεπτά και για την απογείωσή του χρειάζεται έναν ελεύθερο διάδρομο 90 έως 200 μέτρων. Ακόμη ολιγαρκέστερο αποδεικνύεται στην προσγείωσή του, όπου αρκείται σε μία επιφάνεια ανάλογη με εκείνη ενός γηπέδου τένις.

Οι Ολλανδοί κατασκευαστές του Pal-V Liberty τονίζουν, ότι το δημιούργημά τους πληροί όλες τις ισχύουσες προδιαγραφές αεροπλοΐας, αλλά και κίνησης σε δημόσιους δρόμους, οπότε οι υποψήφιοι αγοραστές του θα είναι καθόλα νόμιμοι, για να το χρησιμοποιήσουν άμεσα στη στεριά και στον αέρα. Υπογραμμίζουν ωστόσο, ότι όποιος θέλει να το οδηγήσει, θα πρέπει να διαθέτει και άδεια πιλότου. Μάλιστα η Pal-V έκανε δώρο τις απαιτούμενες 40 ώρες εκπαίδευσης για το δίπλωμα πιλότου σε όσους επισκέπτες του Σαλονιού Αυτοκινήτου της Γενεύης παρήγγειλαν ένα μοντέλο Liberty Pioneer Edition. Δεν πρόκειται πάντως για κάποια γενναιόδωρη κίνηση, καθώς οι συγκεκριμένες πολυτελείς εκδόσεις του διθέσιου οχήματος κοστίζουν μισό εκατομμύριο ευρώ.

Στην πορεία θα λανσάρουν οι Ολλανδοί και ιπτάμενα οχήματα με χαμηλότερα επίπεδα εξοπλισμού και τιμές εκκίνησης «μόνον» 300.000 ευρώ. Πολλά χρήματα πάντως, για να αποφεύγεις τα μποτιλιαρίσματα της κυκλοφορίας!