Δημοσιεύθηκε στις: Τε, Μαρ 2nd, 2016

ΝΑΤΟ:Η Ρωσία χρησιμοποιεί το προσφυγικό ως όπλο εναντίον της Ευρώπης

«Η Μόσχα και η Δαμασκός χρησιμοποιούν εσκεμμένα τις ροές των Σύρων προσφύγων ως όπλο με στόχο την αποσταθεροποίηση της Ευρώπης» κατήγγειλε την Τρίτη ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο πτέραρχος Φίλιπ Μπρίντλοβ.

BRIDLΜιλώντας με ασυνήθιστα σκληρά λόγια ενώπιον επιτροπής της αμερικανικής Γερουσίας, ο ανώτατος αξιωματικός της Συμμαχίας στη Γηραιά Ήπειρο τόνισε ότι η Μόσχα και το συριακό καθεστώς προσπαθούν να μετατρέψουν τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές σε «όπλο», σε μία προσπάθεια να καταβληθούν οι ευρωπαϊκές δομές και να «σπάσει η αποφασιστικότητα της Ευρώπης».

Ο κ. Μπρίντλαβ εκτίμησε ότι οι βόμβες που ρίπτονται σε κατοικημένες περιοχές στη Συρία – οι «βόμβες-βαρέλια» που χρησιμοποιεί το καθεστώς Άσαντ και οι «ανακριβείς» βόμβες των Ρώσων – επιλέγονται εσκεμμένα ώστε να τρομοκρατηθεί ο άμαχος πληθυσμός, υποχρεώνοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

«Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλο λόγο για [τα πλήγματα εναντίον αμάχων] παρά μόνο την πρόκληση προσφυγικών μετακινήσεων, οι οποίες στη συνέχεια γίνονται πρόβλημα κάποιοι άλλου», είπε ο κ. Μπρίντλαβ. «Χρησιμοποιώ τον όρο ‘οπλοποίηση της μετανάτευσης’», προσέθεσε.

Η ενίσχυση των προσφυγικών ροών, συνέχισε ο πτέραρχος, συμβάλει στην κρυφή μετακίνηση «εγκληματιών, τρομοκρατών και μαχητών» από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη, όπου οι χώρες της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα, αδυνατούν να διαχειριστούν το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Οι «βολές» Μπρίντλαβ σε μεγάλο βαθμό απηχούν τους φόβους αμερικανών και ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το Κρεμλίνο προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την συριακή κρίση – ιδιαίτερα την προσφυγική διάσταση – ως μοχλό άσκησης πίεσης για να βελτιώσει τη θέση του στην Ουκρανία και την Ανατολική Ευρώπη.

Στο πλαίσιο αυτό, το Πεντάγωνο έχει ζητήσει τετραπλασιασμό του προϋπολογισμού για τις αμερικανικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη – όπου βρίσκονται πλέον τα σύνορα του NATO – στα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια για το οικονομικό έτος 2017.

 

Για τον αρθρογράφο

.made by gleo