

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν θα συναντήσουν αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Τρίτη, στη Ντόχα, ανακοίνωσε σήμερα ο μεταβατικός τους υπουργός των Εξωτερικών, με το νέο αφγανικό καθεστώς να επιδιώκει να σπάσει τη διπλωματική του απομόνωση.
“Αύριο (Τρίτη) θα συναντήσουμε τους εκπροσώπους της ΕΕ. Έχουμε θετικές συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων χωρών”, δήλωσε ο Αμίρ Χαν Μουτακί, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε από κέντρο μελετών στη Ντόχα, χωρίς να διευκρινίσει τις θέσεις που κατέχουν αυτοί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ούτε τον αριθμό τους.
“Θέλουμε θετικές σχέσεις με όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε στις ισορροπημένες διεθνείς σχέσεις. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια ισορροπημένη σχέση μπορεί να σώσει το Αφγανιστάν από την αστάθεια”, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την απευθείας μετάφραση της ομιλίας του, από τα παστούν στα αγγλικά.
Το νέο ισλαμιστικό καθεστώς, που ανήλθε στην εξουσία στο Αφγανιστάν στα τέλη Αυγούστου, δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά χώρα. Ωστόσο ενώπιον μιας επικείμενης σοβαρής οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης σε αυτή τη χώρα που εξαρτάται πλήρως από τη διεθνή βοήθεια έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, οι διπλωματικοί ελιγμοί εντείνονται.
Το Σάββατο στη Ντόχα, οι Ταλιμπάν συνάντησαν Αμερικανούς αξιωματούχους για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες με την Ουάσινγκτον από τότε που ανέλαβαν την εξουσία. Ο επικεφαλής της διπλωματίας τους κάλεσε τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν “καλές σχέσεις” και να μην “αποδυναμώσουν τη σημερινή κυβέρνηση στο Αφγανιστάν”.
Το Κατάρ, έχοντας φιλοξενήσει επί χρόνια τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ, συνεχίζει να παίζει ρόλο αδιαμφισβήτητου μεσολαβητή μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος και των δυτικών κυβερνήσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δέχθηκαν στην Καμπούλ τον Βρετανό απεσταλμένο για το Αφγανιστάν Σάιμον Γκας.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σχετικά Νέα
Κίνα: Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ είναι «ένα σημαντικό βήμα» για την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου
Η Κίνα θεωρεί ότι οι πρώτες εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ που ξεκίνησαν σήμερα.
Πάπας Λέων 14ος: Το παρασκήνιο του ιστορικού Κονκλάβιου – Το φαβορί που προηγούνταν αλλά εγκατέλειψε και ο ασιατικός «εμφύλιος»
Ο Πάπας Λέων 14ος – ο πρώτος Αμερικανός Ποντίφικας στην ιστορία – έπιασε πολλούς.
Θρήνος στην Τουρκία: Οκτώ νεκροί και 20 τραυματίες σε καραμπόλα στο Τσανάκαλε
Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στον αυτοκινητόδρομο Τσανάκαλε – Εζίν στην Τουρκία, όπου επιβατικό λεωφορείο,.
ΕΕ: Τον «σκιώδη στόλο» του Πούτιν στοχεύει το προτεινόμενο 17ο πακέτο κυρώσεων
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε σήμερα στην τηλεδιάσκεψη της.