Την «οικονομική επίλυση» του Μεσανατολικού ετοιμάζουν οι ΗΠΑ

Το οικονομικό σχέδιο του Kushner έχει τίτλο «Ειρήνη για την Ευημερία»

Για όσους ήθελαν να αμφιβάλλουν ότι η κυβέρνηση Trump είχε πράγματι ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, ο Jared Kushner τους απέδειξε το Σάββατο ότι είχαν λάθος κατά το ήμισυ. Ο γαμπρός του προέδρου εξέδωσε λεπτομερή οδικό χάρτη για τη μελλοντική παλαιστινιακή οικονομία, αλλά δεν δήλωσε τίποτα για την επίλυση των πολιτικών προβλημάτων της περιοχής.

Το οικονομικό σχέδιο του Kushner με τίτλο «Ειρήνη για την Ευημερία» αποκαλύφθηκε σε ένα πολυτελές φυλλάδιο που κυκλοφόρησε πριν να αρχίσει ένα διήμερο συνέδριο, το οποίο οργανώνουν οι ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, όπου η κυβέρνηση Trump ελπίζει να πείσει άλλες χώρες να το ενστεριστούν και να ασκήσουν με τη σειρά τους πίεση στους Παλαιστίνιους να αποδεχθούν το σχέδιο.

Ο Kushner, ανώτερος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο οποίος είναι ο άνθρωπος του Donald Trump για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, ανέφερε σε δήλωσή του ότι οι Παλαιστίνιοι «έχουν παγιδευτεί σε αναποτελεσματικά πλαίσια του παρελθόντος». Αποκάλεσε την πρότασή του «ένα όραμα για το τι μπορεί να είναι η ειρήνη».

Φυσικά δεν υπάρχει ειρήνη – και οι Η.Π.Α. δεν είπαν πώς θα φτάσουν ως εκεί. Αντίθετα, ο Trump έχει αποξενώσει τους Παλαιστινίους, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, μετακινώντας εκεί την αμερικανική πρεσβεία και στη συνέχεια περικόπτοντας τη βοήθεια προς τα παλαιστινιακά εδάφη, μετά τις διαμαρτυρίες των Παλαιστινίων ηγετών.

Ο Kushner δημιούργησε περαιτέρω αναταραχή στους Παλαιστινίους, καθώς εξέφρασε αμφιβολίες, σε μια συνέντευξη που προβλήθηκε αυτό το μήνα, σχετικά με την ικανότητά τους να κυβερνηθούν. «Η ελπίδα είναι ότι με την πάροδο του χρόνου μπορούν να καταστούν ικανοί να κυβερνηθούν», δήλωσε σε συνέντευξή του στο «Axios on HBO».

Οι παλαιστίνιοι ηγέτες ουσιαστικά διέκοψαν την επαφή τους με τη διοίκηση του Trump, μετά την κίνηση μεταφοράς της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ και, κατά συνέπεια, δεν είχαν λάβει γνώση του σχεδίου Kushner.

Αλλά ακόμη και οι σκεπτικιστές αναγνώρισαν τη σημασία του στόχου στην οικονομική πρόταση του Kushner, η οποία περιγράφει περισσότερα από 200 προγράμματα και σχέδια για τη σύνδεση της Γάζας και της Δυτικής Όχθης, την επέκταση των εξαγωγών και του Παλαιστινιακού Διαδικτύου και την αύξηση της πρόσβασης στο πόσιμο νερό, το φυσικό αέριο και την εκπαίδευση.
Πηγή: newmoney.gr

Σχετικά Νέα